Πλήρης οδηγός για το «Εξοικονομώ»

Άνοιξε η ιστοσελίδα του προγράμματος. Αυλαία την Παρασκευή στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 896.750.000 ευρώ

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» φτάνει στο τέλος της. Την Παρασκευή ανοίγει η αυλαία στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην Αττική. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει για ακόμα μία φορά η ταχύτητα, καθώς οι υπαγωγές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με βάση τη χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» φθάνει τις 896.750.000 ευρώ.

Η λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr ξεκίνησε. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στις σχετικές ενότητες να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα κ.λπ.). Στην ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται εγχειρίδια για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος και συχνές ερωταπαντήσεις.

Παράλληλα, η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία. Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρίσουν δοκιμαστικά την αίτησή τους, και μέχρι το στάδιο υποβολής (η διαδικασία εγγραφής χρηστών περιγράφεται αναλυτικά στην ενότητα «Ανακοινώσεις»). Η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά τις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος, και θα είναι διαθέσιμη έως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου. Στη δοκιμαστική λειτουργία δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων.

Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρίσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλουν. Καθημερινά λειτουργεί και helpdesk, από τις 10.00 έως τις 14.00, για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr. Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και μέσω διαδικασίας αυθεντικοποίησης, κατά την οποία θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθούν η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν το ΥΠΕΝ στην απόφαση να διευκολύνει πολίτες και μηχανικούς όσον αφορά το πιστοποιητικό από τις Πολεοδομίες. Το απαιτούμενο από τις Υπηρεσίες Δόμησης πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, να υφίσταται νόμιμα (ή να έχει τακτοποιηθεί, αν πρόκειται για αυθαίρετο), να έχει καταταχθεί -βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017- σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Πέντε εισοδηματικές κατηγορίες

Στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δημιουργούνται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες με υψηλότερες επιδοτήσεις. Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης είναι έως 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές), ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ, που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα, στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία, και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες.

Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ. Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ορίζεται στο 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.

Στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης από 35% έως 65% (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) και επί του βασικού ποσοστού προβλέπονται οι κάτωθι προσαυξήσεις:

1) Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης προστίθεται επιπλέον σε όλους ειδική προσαύξηση 10%, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων στα νοικοκυριά και την οικονομία από την πανδημία Covid-19.

2) Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται ενεργειακό premium +10%.

3) Eιδικά για τους δήμους οι οποίοι ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης). Πρόκειται για τους Δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας, Σερβίων, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Με αυτές τις προσαυξήσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης φθάνει το 55%-85%, ενώ στις λιγνιτικές περιοχές το ποσοστό κυμαίνεται από 65%-95% (ανάλογα με την κατηγορία).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα