Η Δικαιοσύνη «πάγωσε» για τρία χρόνια τις δόσεις δανείου

«Χαστούκι» από το Ειρηνοδικείο Αθηνών στις τράπεζες! Εκανε δεκτή την προσφυγή χήρας λόγω οικονομικής δυσχέριας

Το ανθρώπινο πρόσωπο των δικαστών, αλλά και του νομοθέτη, έδειξε το Ειρηνοδικείο Αθηνών το οποίο «πάγωσε» για τρία χρόνια τις δόσεις δανείου μιας γυναίκας με δύο παιδιά, για χρέος του συζύγου της που έχει αποβιώσει. Το δικαστήριο αποφάσισε τριετή αναστολή των οφειλών και των μηνιαίων καταβολών, κάνοντας δεκτή προσφυγή της γυναίκας λόγω της δυσμενούς οικονομικής της κατάστασης.

Η υπόθεση αφορά δάνειο από τράπεζα ύψους 23.000 ευρώ που είχε λάβει ο σύζυγός της, με συνοφειλέτρια την ίδια. Κατά τον χρόνο ανάληψης της οφειλής οι αποδοχές του συζύγου της κάλυπταν το ποσό που προβλεπόταν για τις μηνιαίες δόσεις. Ως τον θάνατό του ο σύζυγος κατέβαλλε τη μηνιαία δόση του νέου δανείου.

Όμως, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, τα εισοδήματα της γυναίκας περιορίστηκαν στα 216,38 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξη χηρείας που της αναλογούσε. Η μία από τις κόρες της λάμβανε επιδότηση 419,59 ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων και ένα τμήμα από τη σύνταξη του πατέρα της. Είναι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ χωρίς επιδότηση. Η δεύτερη κόρη είχε διαγνωστεί με καρκίνο και υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και φαρμακευτική αγωγή. Της έχει αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας 67% από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και κρίθηκε ανίκανη για την άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος.

Η προσφεύγουσα διέμενε μαζί με τις δύο κόρες της σε ενοικιαζόμενη κατοικία και κατέβαλλε 300 ευρώ τον μήνα, ενώ η οικογένεια δεν διαθέτει κάποιο άλλο κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Όπως ήταν εύλογο, η γυναίκα, που δεν εργαζόταν, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις μηνιαίες δόσεις του δανείου, με αποτέλεσμα η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Οπως επισημαίνει στην απόφασή του το Ειρηνοδικείο, αντιλήφθηκε την κατάσταση της γυναίκας, «συνεπεία της ουσιώδους συρρίκνωσης των οικογενειακών εισοδημάτων της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της, τη συνεπαγόμενη απώλεια των αποδοχών από την εργασία του, το ελάχιστο ποσό στο οποίο ανέρχεται η καταβαλλόμενη προς την ίδια και τη θυγατέρα της σύνταξη χηρείας και την αδυναμία της οφειλέτιδος να εξασφαλίσει σταθερή θέση εργασίας». Το δικαστήριο αποφάσισε ορισμό μηδενικών καταβολών για τρία χρόνια.

Επιπλέον, έκρινε ότι δεν αναμένεται άμεσα βελτίωση της δυσμενούς οικονομικής και εισοδηματικής κατάστασης της γυναίκας. Για τον λόγο αυτό δεν προχώρησε στον προσδιορισμό έναρξης καταβολής των μηνιαίων δόσεων μετά την πάροδο της τριετούς αναστολής των οφειλών.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «κούρεμα» κατά 100% της συνολικής οφειλής, λόγω των εξαιρετικών προϋποθέσεων του άρθρου 8 παρ. 5 του ν. 3869/2010 περί πλήρους αδυναμίας καταβολών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα