Σε έξι δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ, ποιοι ιδιοκτήτες κερδίζουν

Αναρτήθηκαν αργά χθες το απόγευμα τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο να πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δίνει τη δυνατότητα στους 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς την επιβολή προστίμων. Τα φετινά εκκαθαριστικά δεν παρουσιάσουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό φόρο που αγγίζει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Οι μόνοι που θα δουν διαφορές στο εκκαθαριστικό τους είναι εκείνοι που προχώρησαν σε αγοραπωλησία ακινήτου, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες, με αποτέλεσμα, αν δήλωσαν περισσότερα τετραγωνικά, να κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, και όσοι δήλωσαν μικρότερες επιφάνειες, καθώς το εκκαθαριστικό του φόρου θα είναι ελαφρύτερο.

Σημειώνεται ότι φέτος δημιουργείται μια μεγάλη ομάδα ιδιοκτητών οι οποίοι θα καταβάλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%, καθώς είχαν χαμηλότερα εισοδήματα το έτος 2020, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που δήλωσαν για το περσινό έτος συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, ενώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα