«Παράθυρο» για αλλαγές στους δασικούς χάρτες!

Νέο νομοσχέδιο: Ακόμη και οι οριστικά κυρωμένοι μπορούν να αλλαχθούν και να αποκαθίστανται αδικίες προς πολίτες

Από τον Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Παράθυρο για αλλαγές, ακόμα και σε ολικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες, ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με διάταξη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση παρέχεται πλέον η δυνατότητα αναμόρφωσης μερικώς ή ολικώς κυρωμένων δασικών χαρτών προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτούς διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων και να μπορούν να αποκαθίστανται αδικίες προς τους πολίτες.

Η δυνατότητα εκπρόθεσμης κατάθεσης αίτησης πρόδηλου σφάλματος ή επίκλησης νόμιμης διοικητικής πράξης υπάρχει και σήμερα, μόνο που, αν ένας χάρτης κυρωθεί στο μεταξύ οριστικά, δεν δίνεται η δυνατότητα αλλαγής του αποδιδόμενου χαρακτήρα και ο πολίτης μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του μόνο ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ως ύστατη λύση. Πλέον αυτό αλλάζει και καθίσταται εφικτή η αναμόρφωση του χάρτη ακόμη και μετά την οριστική κύρωσή του, με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, «κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με:

α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α και β της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289) ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3, που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και

β) τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στον δασικό νόμο κατά τον χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Στο μεταξύ, εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και το ΥΠΕΝ διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Πιθανόν πάντως η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή για ακόμα τρεις ημέρες, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αρχές της εβδομάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα