Έλεος! Νέες αυξήσεις στην αγορά ακινήτων

Νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας, Πειραιάς και Κυκλάδες οι ακριβότερες περιοχές στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι Σποράδες

Tα νότια προάστια της Αθήνας φαίνεται πως… πληρώνουν ακριβά το προσωνύμιο Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς σέρνουν τον χορό των αυξήσεων για άλλο ένα τρίμηνο στις τιμές των ακινήτων πανελλαδικά, τόσο για πώληση όσο και για ενοικίαση. Σταθερή αξία παραμένουν τα βόρεια προάστια αλλά και οι Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο του 2022 υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα νότια (3.167 €/τ.μ.) και βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και στις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν εντοπιστεί ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα, ανοδική τάση της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%), λόγω και της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, καθώς το κέντρο του αποκτά πρόσβαση στο ταχύτερο και ασφαλέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς, το μετρό, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται επίσης στη Χαλκιδική (12%) και στις Σποράδες (11,5%), ύστερα από μια χρονιά με ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα νότια (10,8 €/τ.μ.) και τα βόρεια (10 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9 €/τ.μ.). Εν συνεχεία, μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης καταγράφηκε σε περιοχές εκτός των κέντρων των μεγάλων πόλεων (λ.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), όπως στον νομό Κιλκίς (11,6%), στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (12,9%), στο υπόλοιπο του νομού Αττικής (17,2%) και στον νομό Χανίων (10,3%).

Τόσο σε επίπεδο πώλησης όσο και ενοικίασης, χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή εντοπίζεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κυρίως στη Μακεδονία, όπως στους νομούς Καστοριάς (701 €/τ.μ.), Κοζάνης (667 €/τ.μ.), Κιλκίς (664 €/τ.μ.) και Φλώρινας (577 €/τ.μ.) για αγορά κατοικίας και στους νομούς Καστοριάς (4,46 €/τ.μ.), Ημαθίας (4,4 €/τ.μ.), Κιλκίς (3,67 €/τ.μ.) και στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (3,76 €/τ.μ.) για ενοικίαση κατοικίας.

Όσον αφορά το 2022, παρατηρείται σταθερή άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης στα νότια προάστια, τόσο σε σχέση με πέρσι για το αντίστοιχο διάστημα όσο και σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα της φετινής χρονιάς. Για την αγορά κατοικίας στην υπόλοιπη Αττική αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη μία φορά το κέντρο της Αθήνας τραβά πάνω του όλα τα βλέμματα, με περιοχές όπως του Γουδή, το Μετς – Καλλιμάρμαρο και τα Ιλίσια να σημειώνουν μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το περασμένο έτος (27,6%, 26,4% και 22,1% αντίστοιχα).

Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 δε η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στις προαναφερθείσες περιοχές ήταν 2.233 €/τ.μ., 3.288 €/τ.μ. και 2.714 €/τ.μ. αντίστοιχα. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν νευραλγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, είναι σημαντικό να ειπωθεί επιπρόσθετα ότι ανήκουν στην ευρύτερη λίστα των περιοχών οι οποίες πρόκειται να αποκτήσουν σύνδεση με τη νέα γραμμή του μετρό.

Επιπλέον, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας ως προς την ενοικίαση κατοικίας, με τη Φιλοθέη (14,7 €/τ.μ.) και την Αγία Παρασκευή (9,8 €/τ.μ.) να έχουν την υψηλότερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία βλέπουμε πως «ανεβαίνουν» και περιοχές στο κέντρο και στα προάστια του Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Μοσχάτο, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανά τ.μ. ανέρχεται στα 1.314 € και 2.386 € αντίστοιχα, γεγονός που πιθανότητα σχετίζεται με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού μετρό στην περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον του κοινού που αναζητεί ακίνητα προς ενοικίαση μετατοπίζεται εκτός του κέντρου.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη για το γ’ τρίμηνο του 2022 εντοπίζεται σε Τούμπα (1.961 €/τ.μ.) και Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου (1.844 €/τ.μ.), ενώ ακολουθούν η Νεάπολη (960 €/τ.μ.), το Φάληρο – Ιπποκράτειο (1.719 €/τ.μ.) και η Θέρμη (1.732 €/τ.μ.) στα προάστια της πόλης. Ταυτόχρονα παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας σε περιοχές των προαστίων, αλλά και στο υπόλοιπο του νομού.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα