Καλά κρατεί το «μαγείρεμα» με τα υπερκέρδη στο ηλεκτρικό

Σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα (με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ), τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα ανέλθουν μόλις στα 373.500.000 ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022

Παιχνίδια με τα υπερκέρδη στο ρεύμα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της κυβέρνησης για τη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, την ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 373.550.000 ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από οκτώ μήνες υπολογισμούς, τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών μειώθηκαν από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η ΡΑΕ ούτε φυσικά η κυβέρνηση θεώρησαν σκόπιμο να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης της… κλοπής των καταναλωτών τον Ιούλιο του 2021, όπως είχε επισημανθεί ήδη από τότε από τη «δημοκρατία».

Χθες, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι έλαβε στα χέρια του το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, το οποίο η ΡΑΕ φέρεται ότι προσδιορίζει στα 373.550.000 ευρώ. Οπως ανέφερε ο υπουργός σε σχετική ανακοίνωση, «τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Ετσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «μαγείρεψε» τους αριθμούς, για να κάνει ένα τεράστιο δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στις εταιρίες ενέργειας. «Οκτώ μήνες χρειάστηκε τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415.000.000 ευρώ. Από τον περασμένο Μάρτιο, που υποχρεώθηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευτεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πέρασε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για να μειωθούν τα υπερκέρδη. Και έρχεται σήμερα να ανακοινώσει ότι τελικά θα ανακτήσει μόλις 373.550.000 ευρώ» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος Πέτη Πέρκα.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει με βάση στοιχεία της ΡΑΕ ότι η άνοδος των τιμών στην προημερήσια αγορά της Ελλάδας είχε ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2021, και είναι ελλιπής ο υπολογισμός της ΡΑΕ που περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Εξάλλου, η Ελλάδα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, κατέγραφε σε μηνιαία βάση και σχεδόν για κάθε μήνα από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά, ούσα πρώτη τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε δημόσια τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση σημαίνει ότι 1,8 δισ. ευρώ χρήματα των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων γίνονται κυβερνητικό δώρο στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» καταλήγει η ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών της Κουμουνδούρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα