Πρόστιμο 10.342.773 € στην Coca-Cola

Βαριά «καμπάνα» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έπειτα από καταγγελία που υπεβλήθη από εταιρία το 2016

Πρόστιμο ύψους 10.342.773 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρία Coca-Cola 3Ε, έπειτα από καταγγελία της εταιρίας με την επωνυμία ΒΑΠ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, που υπεβλήθη το 2016. Η καταγγελία αφορούσε πρακτικές με στόχο τον εκτοπισμό των ανταγωνιστών της Coca-Cola 3Ε στην αγορά της νήσου Ρόδου και γενικότερα των Δωδεκανήσων.

Με την υπ’ αριθ. 762/2021 απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε, κατόπιν σχετικής εισήγησης, ότι η Coca-Cola 3E κατά την περίοδο 2015-2019 χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας σε σύναψη προφορικών συμφωνιών αποκλειστικότητας, ή σε πρακτικές μη αξιοκρατικού εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών, με σκοπό την προώθηση σήματος (single branding) και ειδικότερα προϊόντων ή/ και ψυγείων ή/ και σημάτων των ανταγωνιστών της, όπως, π.χ., σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος.

Μάλιστα, η επιτροπή, πέραν του προστίμου, επέβαλε στην εταιρία το εξής μέτρο συμπεριφοράς για δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης:

«Οταν η Coca-Cola 3E παρέχει σε ορισμένο τελικό σημείο πώλησης ψυγείο αναψυκτικών με σύμβαση χρησιδανείου και το συγκεκριμένο τελικό σημείο πώλησης δεν διαθέτει άλλο ψυγείο ή εναλλακτικό ψυκτικό χώρο που να είναι κατάλληλος για τοποθέτηση αναψυκτικών τύπου cola / non cola και άμεσα προσβάσιμος στους καταναλωτές, η Coca-Cola 3E θα πρέπει να επιτρέπει στο τελικό σημείο πώλησης να αξιοποιεί κατά το δοκούν το 20% του χώρου του ψυγείου που τους έχει χρησιδανείσει η εταιρία».

Την έντονη διαφωνία της σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την επιβολή προστίμου 10.342.773 ευρώ, εξέφρασε η Coca-Cola 3E με ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπ’ αριθμ. *762/2021 απόφαση που μόλις επιδόθηκε στην εταιρία μας, δηλώνουμε ότι:

Σεβόμαστε πλήρως τον θεσμικό ρόλο της επιτροπής, ωστόσο διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση αυτή και θα την προσβάλλουμε σθεναρά, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Η εμπορική πολιτική της εταιρίας μας είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες του Δικαίου του Ανταγωνισμού. Η απόφαση της επιτροπής στηρίχθηκε σε και γενικεύει μεμονωμένες επικοινωνίες και αποσπασματικές δηλώσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που αντιστοιχούν σε απειροελάχιστο ποσοστό της αγοράς. Στην Coca-Cola Τρία Εψιλον η πιστή τήρηση των κανόνων του Δικαίου του Ανταγωνισμού, ο σεβασμός προς όλες τις εταιρίες της αγοράς, καθώς και προς πελάτες και καταναλωτές αποτελούν πάγια πολιτική μας, διέπουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες και αποτελούν αντικείμενο συστηματικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοί μας σε τακτική βάση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα