Συνταξιούχοι: Οργή για τα μεγάλα ψέματα στη φιέστα του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο οι εκκρεμείς συντάξεις είναι διπλάσιες και στη fast track διαδικασία είναι λάθος 30 στις 100 αποφάσεις

Την οργή των συνταξιούχων προκάλεσε η θλιβερή φιέστα που διοργάνωσαν ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό, για να διαφημιστεί η υποτιθέμενη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε μία πλασματική εικόνα επίλυσης του σημαντικότερου προβλήματος του Ασφαλιστικού, που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, όπως φαίνεται και από τις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης δεν είναι 34.000, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά διπλάσιες και συγκεκριμένα 70.360, καθώς σημειώνεται ότι «ξεχνάει να αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα 27.000 διεθνείς συντάξεις που εδώ και πάνω από ένα έτος έχουν “εξαφανιστεί” από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Επίσης, υπάρχουν άλλες 9.360 ανελαστικές συντάξεις που επίσης δεν προσμετρώνται στο τελικό αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τη fast track διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, πηγές του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι για μία στις πέντε «υπάρχουν αποκλίσεις», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι αυτές, όπως είχε προειδοποιήσει και η «δημοκρατία» από την περασμένη άνοιξη θα είναι συντάξεις που θα εκδίδονται «στο πόδι» και στο περίπου. Οι πληροφορίες του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι οι λανθασμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ανέρχονται στα επίπεδα του 30%. Μάλιστα, το δίκτυο υπενθυμίζει ότι έχει δώσει στη δημοσιότητα και χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου απουσιάζει ο υπολογισμός της διαδοχικής ασφάλισης, των πλασματικών ετών, ακόμα και των ετών που έχουν αναγνωριστεί με καταβολή χρημάτων, όπως είναι η στρατιωτική θητεία.

Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται διαφορές εκατοντάδων ευρώ στην τελική κύρια σύνταξη που απονέμεται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ δεν αναφέρει καθόλου το χρονικό διάστημα της αναμονής που θα πρέπει να τύχουν οι δύσμοιροι συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με 400 ή 500 ευρώ τον μήνα λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε. Μάλιστα, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι νέοι συνταξιούχοι πρέπει να ξέρουν πως, αν στην απόφαση της σύνταξης αναφέρεται ότι «η απόφαση θα αναθεωρηθεί», αυτό σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ενήμερος για τις παραλείψεις οι οποίες έχουν προκύψει.

Αν όμως δεν αναφέρει τίποτα, παρά μόνο αν διαφωνούν να καταθέσουν ένσταση, σε αυτή την περίπτωση οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες. Βαρύτατες κατηγορίες εξαπολύει το ΕΝΔΙΣΥ προς την ηγεσία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις του Δημοσίου και όσες έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς υποστηρίζει πως, αφενός μεν, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διαγράψουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης με στόχο να εμφανιστεί μειωμένος αριθμός εκκρεμοτήτων, αφετέρου δε, θέτει το ερώτημα εάν περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης έχουν «εξαφανιστεί» από το σύστημα, με συνέπεια οι συνταξιούχοι να περιμένουν μάταια να πάρουν τα χρήματά τους!

Τέλος, για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμοτήτων είναι 260.000. Αναλυτικά, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις (ληξιπρόθεσμες και μη) σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ είναι 125.000, τα εκκρεμή εφάπαξ ανέρχονται σε 55.000 και οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, που όμως δεν προσμετράται ακόμη και δεν αποδίδονται οι συντάξεις με τη σωστή προσαύξηση, εκτιμώνται σε 80.000. Σε ό,τι αφορά την τελευταία περίπτωση, πηγές του ΕΦΚΑ διατείνονται από τον Ιούλιο και έπειτα, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία απονομής, ότι έχουν διεκπεραιωθεί περίπου 6.000 με μέση αύξηση 300 ευρώ. Ομως, για τις εκκρεμείς επικουρικές η κυβέρνηση «απειλεί» ότι θα ακολουθήσει και σε αυτή την περίπτωση τη διαδικασία fast track, με το δίκτυο να εκφράζει φόβους ότι και αυτές θα απονεμηθούν με πληθώρα λαθών και άρα πολύ μικρότερα ποσά και απώλειες που μπορεί να φτάνουν το 50% για τους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα