Τελευταία ευκαιρία για μικρά οικόπεδα! Μέχρι την Παρασκευή το περιθώριο για τα εκτός σχεδίου

Μέχρι την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα δόμησης

Τέσσερις ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους όσοι κατέχουν μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεως, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα δόμησης και κατά συνέπεια την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έκδοση είτε προέγκρισης οικοδομικής άδειας είτε βεβαίωσης όρων δόμησης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από μηχανικό στην ψηφιακή πλατφόρμα «e-άδειες», που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει έμμεση παράταση για τη δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων (750 τ.μ., 1.200 τ.μ. Και 2.000 τ.μ.), που έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισµένο δρόµο (εθνικό, επαρχιακό, δηµοτικό κ.λπ.). Αναμένεται βέβαια και η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία έχει προαναγγείλει το υπουργείο, αλλά δεν την έχει καταθέσει ακόμα.

Μέχρι και την Παρασκευή, λοιπόν, τα οικόπεδα αυτά θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ από το Σάββατο καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις. Οσοι είναι ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό προκειμένου να υποβάλουν έγκαιρα την αίτηση και για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις οικοπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, παρέχεται η δυνατότητα να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και τη συγκεκριμένη ημερομηνία:

είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, ως αυτά εκ του νόμου καθορίζονται,

είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο, για αυτές τις περιπτώσεις χρήσης της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και τις 30/9/2023, καθώς έως την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα είτε για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του. Ομοίως, δεν απαιτείται η υποβολή εγκρίσεων φορέων, υπηρεσιών ή συλλογικών οργάνων για τη λήψη της βεβαίωσης όρων δόμησης. Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Σημειώνεται ότι δεν καταργούνται οι παρεκκλίσεις για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός ορίων των οικισμών (προ του έτους 1923 και οριοθετημένων κάτω των 2.000 κατοίκων), αλλά στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, ΖΟΕ) ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ήδη καταργηθεί από τις ειδικές ρυθμίσεις των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων ή αποφάσεων ή του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου κάθε περιοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα