Ημερίδα «European Defence Agency Info Day – Έρευνα, Τεχνολογία & Καινοτομία»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα “European Defence Agency Info DayΈρευνα, Τεχνολογία & Καινοτομία”, που συντονίστηκε από την European Defence Agency (EDA) και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), και τη στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Στόχος της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, την Τρίτη 28 Μαρτίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, ήταν η ενημέρωση των φορέων, εταιριών και συνδέσμων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για τα προγράμματα Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας της European Defence Agency, για τις δραστηριότητες και προσπάθειες του εν λόγω Οργανισμού να διασυνδέσει την τεχνολογική ανάπτυξη με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο συνεργασιών / συνεργειών με την εγχώρια ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις ακαδημαϊκές κοινότητες.

Ο κ. Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, μίλησε για την ανάγκη η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να γίνει πιο ανταγωνιστική και να εγγυηθεί την άμυνα της ΕΕ από συμβατικές και μη απειλές. «Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να καταστήσει τα αμυντικά της συστήματα πιο αποτελεσματικά, πιο προσαρμόσιμα στις απαιτήσεις των πελατών της, πιο προσιτά και πιο εύκολα στην παραγωγή. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα μέλη της ΕΕ συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων με νέα καινοτόμα οπλικά συστήματα με τεχνολογίες αιχμής.

Αντιλήφθηκαν ότι η ΕΕ χρειάζεται μια αυτάρκη και ανθεκτική αμυντική βιομηχανία, για να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε μια μακρόχρονη ένοπλη σύγκρουση, χωρίς να εξαρτάται από τους πόρους ή τις προμήθειες τρίτων χωρών. Ευτυχώς για την ΕΕ, ένας καθιερωμένος και εξαιρετικά αποτελεσματικός Οργανισμός, η European Defence Agency (EDA), εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν λειτουργικές και οικονομικά αποδοτικές αμυντικές δυνατότητες, παρακολουθώντας και αξιολογώντας αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η κυβερνοασφάλεια και οι κβαντικές τεχνολογίες, με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών για αμυντικές εφαρμογές».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ενημέρωσε για τα Προγραμμάτα Έρευνας & Ανάπτυξης του ΥΠΕΘΑ. Όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξόπουλος «η αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων του μέλλοντος εξαρτάται από τις τρέχουσες επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης. Το σημαντικό ρόλο του συντονισμού των δραστηριοτήτων αυτών υλοποιεί με επιτυχία η EDA, η οποία κάνει πραγματικότητα την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ».

O κ. Jean-Francois Ripoche, Διευθυντής Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του EDA δήλωσε: «Πυρήνας των δραστηριοτήτων της EDA είναι η διαχείριση ερευνητικών τεχνολογικών αμυντικών προγραμμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δις ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια. Η EDA προωθεί, διευκολύνει και διαχειρίζεται δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης σε 15 Τομείς Τεχνολογίας που είναι κρίσιμοι για την άμυνα και την ασφάλεια και έχει διαχειριστεί 250 ερευνητικά προγράμματα από το 2004 που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Με στόχο τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων, αξιοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα κράτη-μέλη, ενώ βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς Έρευνας και Ανάπτυξης της Συμμαχίας, όπως το πρόγραμμα DIANA. Στο πλαίσιο αυτό, το 2022 ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Στρατιωτικής Καινοτομίας».

Ο Διευθυντής της ΔΑΕΤΕ/ΓΔΑΕΕ Συνταγματάρχης (ΜΧ) Νικόλαος Μέγγος παρουσίασε λεπτομερώς το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς και την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υλοποιηθούν τα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Μέγγο «αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 48 ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, ενώ 4  βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας. Το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει επιπλέον 29 προτάσεις για ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που θα ενταχτούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης EDF 2022».

Ο Παναγιώτης Κίκιρας, Επικεφαλής της μονάδας Τεχνολογίας & Καινοτομίας της European Defense Agency σημείωσε ότι επειδή οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στην Ευρώπη είχαν μειωθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αυτή η κατάσταση, η ΕΕ αξιοποιεί την Ετήσια Ανασκόπηση CARD (Coordinated Annual Review on Defence), η οποία παρέχει επισκόπηση του αμυντικού τοπίου της ΕΕ και διευκολύνει τη συνεργασία εντοπίζοντας ευκαιρίες. Στην πρόσφατη μάλιστα ανασκόπηση CARD 2022 εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 ευκαιρίες συνεργασίας για τις χώρες-μέλη του EDA. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις δραστηριότητες του EDA σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και την εφαρμογή αυτής στον τομέα της Άμυνας, καθώς και στην ανάπτυξη αυτόνομων πλατφορμών και των υποσυστημάτων τους για ξηρά, αέρα και θάλασσα. 

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» Δρ. Γεώργιος Νούνεσης

ανέλυσε τη συμμετοχή του «Δημόκριτου» στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα στο χώρο της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναφέροντας επίσης ότι «το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχει στα προγράμματα του ευρωπαϊκού Ταμείου European Defence Fund (EDF), και αποτελεί ένα από τους 9 διεθνείς “Επιταχυντές Καινοτομίας” του προγράμματος DIANA του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετέχουμε και στη Συμβουλευτική Ομάδα του Γ.Γ του ΝΑΤΟ για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες Αιχμής». 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα