Χαμηλή δόμηση σε πλούσιους δήμους

Καταργείται το μπόνους σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό και Εκάλη – Αλλαγές και στους ελέγχους για αυθαίρετα

Καταργεί το μπόνους δόμησης που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για συγκεκριμένες περιοχές τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν κλείσει η Βουλή.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αφορά τα ύψη των κτιρίων στις περιοχές Ψυχικού, Φιλοθέης, Εκάλης, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για γενική κατάργηση της δυνατότητας ανέγερσης περισσότερων ορόφων σε όλες τις περιοχές της χώρας, στις οποίες ίσχυαν προγενέστερα ειδικά πολεοδομικά διατάγματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της τροπολογίας, επέρχονται εντοπισμένες τροποποιήσεις για ορθολογική προστασία συγκεκριμένων περιοχών τόσο σε πολεοδομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δασικής προστασίας, προς ενίσχυση των σχετικών τοπικών κοινωνιών. Η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένα τις πρώην Κοινότητες Φιλοθέης, Παλαιού Ψυχικού και Εκάλης, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους που καθιστούν σκόπιμη τη μη εφαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του ν. 4067/2012 (Α’ 79). Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται η υπέρβαση του ύψους και του συντελεστή δόμησης ούτε η απόκλιση από τους λοιπούς όρους που ορίζονται με ειδικά διατάγματα, τα οποία διέπουν τα διοικητικά όρια των τριών αυτών περιοχών. Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσες οικοδομικές άδειες έχει χορηγηθεί προέγκριση έως τη δημοσίευση της νέας διάταξης σε ΦΕΚ.

Μπορεί η τροπολογία να αναφέρεται μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, δίνει όμως νομικό έρεισμα σε πολλούς ακόμα δήμους να διεκδικήσουν δικαστικά την κατάργηση της επιπλέον δόμησης, που προβλέπει ο ΝΟΚ. Πρόκειται για όλες εκείνες τις περιοχές στις οποίες ίσχυαν ειδικά διατάγματα προ του 2012 (χρονιά που ψηφίστηκε ο ΝΟΚ). Ηδη ο Δήμος Αλίμου κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας την πλήρη κατάργηση του μπόνους δόμησης, προκειμένου να βάλει φρένο στην κατασκευή ψηλότερων κτιρίων.

Σε τρεις μέρες

Με άλλα άρθρα της ίδιας τροπολογίας επέρχονται αλλαγές στους ελέγχους για την αυθαίρετη δόμηση. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως θα πρέπει να συνταχθεί εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου πρωτόκολλο κατεδάφισης για όλες τις περιπτώσεις που κατά έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία την ώρα που κατασκευάζονταν αυθαίρετα (επ’ αυτοφώρω) και δεν έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο.

Επίσης, μειώνεται από 30 σε 10 ημέρες το χρονικό διάστημα για την τακτοποίηση ή αυτόβουλη κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης, που διαπιστώνονται από τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου και δεν έχουν υπαχθεί σε διατάξεις περί αναστολής επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, που θα ασκούν το σύνολο των ελεγκτικών και διαπιστωτικών αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, καθώς και των Ελεγκτών Δόμησης, κατόπιν αυτεπάγγελτης ή έπειτα από έγγραφη καταγγελία εντολής ελέγχου από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά του πορίσματος-έκθεσης αυτοψίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, με την καταβολή παραβόλου 1.000 ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την τοιχοκόλληση του πορίσματος-έκθεσης για το ακίνητο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα