Καμπανάκια ΔΝΤ για περισσότερη φτώχεια

Καμπανάκια για την πορεία της οικονομίας με φόντο τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, χτύπησε η επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (κεντρική φωτό) μιλώντας στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σημείο» της Ιστορίας, καθώς πλέον «βλέπουμε πως διαμορφώνονται εχθρικά οικονομικά μπλοκ», μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ίδια απέστειλε επείγον μήνυμα για την καταπολέμηση του οικονομικού κατακερματισμού και την αναγκαία συνεχιζόμενη, παγκόσμια συνεργασία: «Θα είμαστε όλοι φτωχότεροι σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Και δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον».

Η κυρία Γκεοργκίεβα τόνισε πως οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη ανέρχονται μόλις στο 3% για τα επόμενα χρόνια, «η χαμηλότερη πρόβλεψή μας από το 1990». Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οικονομικού κατακερματισμού» εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Το Ταμείο, όπως ανέφερε η κυρία Γκεοργκίεβα, προτείνει τρία σημεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων:

1. Βελτίωση παραγωγικότητας και ευκαιριών για όλους. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για επενδύσεις και καινοτομία, ενώ χρειάζεται να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών και «πράσινων» υποδομών, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

2. Αμεση δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη. Είναι το «κλειδί» για να ωθήσουμε τις επενδύσεις και την «πράσινη» ανάπτυξη. «Είναι δυνατόν και να μειώσουμε γρηγορότερα τις εκπομπές ρύπων και να αναπτυχθούν γρηγορότερα οι ΑΠΕ».

3. Αναβίωση της πολυμερούς συνεργασίας, απαραίτητη για την παγκόσμια ευημερία. Ο κατακερματισμός του εμπορίου θα μπορούσε να κοστίσει έως 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ακόμη και 12% για μικρές, ανοιχτές οικονομίες. Οι «πράσινες» επιδοτήσεις πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις και υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα