Επιστολές-φωτιά των ΑμεΑ στον Χατζηδάκη

Από τον υπ. Οικονομικών ζητούν αυξήσεις των επιδομάτων, όπως και προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας

Τα άκρως σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους υπογραμμίζει με δύο επιστολές προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΕΣΑμεΑ.

Οπως επισημαίνει, «το βέβαιο γεγονός είναι ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Να ληφθεί υπόψη επίσης ότι οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία είναι στην πλειονότητά τους χαμηλές, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που εργάζεται. Ως εκ τούτου θεωρείται επιβεβλημένη, όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτική και οικονομική υποστήριξη».

Ειδικότερα, η ΕΣΑμεΑ ζητά από την κυβέρνηση:

• Εναρμόνιση της αύξησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σύμφωνα με τις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος.

• Μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας.

• Διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθεί με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

• Διπλασιασμό της οικονομικής διευκόλυνσης που θα χορηγηθεί σε νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, όταν πρόκειται για νέους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

• Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με αναπηρία, ή στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες, εφόσον αυτή ιδιοκατοικείται, καθώς και τη μη πώληση στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου που ανήκει σε άτομα με αναπηρία σε ξένα funds.

• Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 5.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της αναπηρίας τους.

• Αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τη μετακίνηση αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών και μεταγγιζόμενων με θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και δρεπανοκυτταρική νόσο προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος, σύμφωνα με τις αυξήσεις στα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.


Σε πρώτο πλάνο οι φοροαπαλλαγές των ατόμων με αναπηρίες

Ιδιαίτερη μνεία κάνει το αναπηρικό ζήτημα στις φοροαπαλλαγές που θα πρέπει να έχουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν επιπλέον ένα δυσβάστακτο κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΑμεΑ σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος και να μη φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 50% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.

Επίσης ζητεί:

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

– Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

– Αύξηση της έκπτωσης από τον επιβαλλόμενο φόρο εισοδήματος των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον, το οποίο για χρονικό διάστημα πέραν της δεκαετίας βρίσκεται «καθηλωμένο» στα 200 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ζητείται η επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα