Μπάχαλο με τα νέα τιμολόγια ρεύματος!

Τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι καταναλωτές θα πρέπει να… ξέρουν από χρηματιστήριο προκειμένου να επιλέγουν πάροχο

Τον μίτο της Αριάδνης καλούνται να ξετυλίξουν οι καταναλωτές για να κινηθούν στον λαβύρινθο των νέων τιμολογίων ρεύματος που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί ένα ειδικό τιμολόγιο, φιλοδοξώντας να παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρουν οι προμηθευτές. Προς το παρόν, πάντως, επικρατεί χάος, καθώς δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πώς θα υπολογίζεται αυτό το κοινό τιμολόγιο.

Ειδικότερα, η τελική τιμή του ρεύματος στο πλαίσιο του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής τιμής προμήθειας και του μηχανισμού διακύμανσης. Ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του ειδικού τιμολογίου, οι ορισμοί των μεταβλητών συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της βασικής τιμής προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους λογαριασμούς κατανάλωσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ανακοινώθηκε, δηλαδή, η θεσμοθέτηση ενός τιμολογίου χωρίς κανείς να γνωρίζει τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα προκύψει η τιμή για τους καταναλωτές.

Στο ειδικό τιμολόγιο, που έχει πράσινη σήμανση, θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής. Εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3.000.000 παροχές (σε σύνολο 8.000.000). Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για έναν χρόνο και έπειτα από το 2025 θα υπάρχει ως επιλογή. Η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής την πρώτη του μήνα θα είναι συγκεκριμένη και θα προσφέρεται ομοιόμορφα. Οι πάροχοι θα έχουν δυνατότητα να εφαρμόζουν επιπλέον εκπτώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να φαίνονται στην τελική τιμή που θα ανακοινώνουν.

Aναπροσαρμογή

Ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα υπάρχει στο Ενιαίο Τιμολόγιο, όμως κάθε μήνα θα γίνεται μια αναπροσαρμογή για τον επόμενο με βάση έναν μηχανισμό διακύμανσης, ο οποίος σήμερα δεν είναι γνωστός, αφού στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε προβλέπεται ότι οι «λεπτομέρειες» θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά, ο πάροχος θα έχει τη δυνατότητα να διορθώνει την τιμολόγηση όχι στον λογαριασμό που έχει ήδη εκδοθεί, αλλά σε επόμενο λογαριασμό, ώστε να μη βγαίνει χαμένος αν δεν έχει προβλέψει σωστά τις τιμές χονδρικής και τα άλλα βασικά στοιχεία κόστους του ρεύματος. Και μέσα σε όλα αυτά ο καταναλωτής καλείται να επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά.

«Τα τιμολόγια σήμερα είναι τόσα πολλά και έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να επιλέξει ο καταναλωτής ποιο είναι το καλύτερο. Κάποιος έπρεπε να επιλέξει το τιμολόγιο για τους καταναλωτές που δεν θα έκαναν επιλογή και για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δεν θα έπρεπε να κάνει την επιλογή αυτή η εταιρία. Το πιο σωστό είναι να το κάνει η Πολιτεία» σημείωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα νέα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πέρα από το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνονται άλλα τρία: α) τα μπλε (σταθερά), τα τιμολόγια δηλαδή ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης, β) τα κίτρινα (κυμαινόμενα), τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων), γ) τα πορτοκαλί (δυναμικά). Αφορούν τη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.


Από 45 έως 450 € το επίδομα για θέρμανση με ρεύμα

Περίπου 1.200.000 είναι οι ενεργειακά ευάλωτοι καταναλωτές που θα λάβουν την έκτακτη κρατική ενίσχυση για θέρμανση του σπιτιού τους με συσκευές που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό κόστος είναι 120.000.000 ευρώ και το εύρος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ το κατώτατο έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για το τρίμηνο, με το υψηλό να αφορά περιοχές με δριμύ ψύχος και συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση είναι 60 ευρώ τον μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης, και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες κάθε οικισμού ή γειτονιάς, ενώ το βασικό ποσό του επιδόματος θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Η ενίσχυση αυτή αφορά την περίοδο θέρμανσης από 1/1/2024 έως 31/3/2024 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης που θα εκδοθούν έως και τις 15/9/2024. Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι δικαιούχοι δεν θα λαμβάνουν κάποιο ποσό, αλλά θα το βλέπουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος. Η εκκαθάριση θα γίνεται από τους παρόχους ρεύματος. Οσον αφορά τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» και θα υποβάλλουν τις αιτήσεις συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, τον αριθμό της παροχής ρεύματος και τον ΑΦΜ του προσώπου στο όνομα του οποίου είναι η παροχή. Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να αποτελεί την κύρια κατοικία του αιτούντος.


Δείτε επίσης: Βουλγαρικό χαράτσι στο ρωσικό φυσ. αέριο

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα