Οι Ελληνες λένε «όχι» στο εξαήμερο

Το 91% των ερωτηθέντων, σε έρευνα του kariera.gr, το θεωρεί εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά προσωπική ζωή και απόδοση

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει την εξαήμερη εργασία, που αναμένεται να επεκταθεί σε μία σειρά από κλάδους από την 1η Ιουλίου, το 91% των ερωτηθέντων σε έρευνα του kariera.gr. Αντίθετα, θεωρεί πως η 4ήμερη εργασία, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, είναι η λύση στο εργασιακό burnout και στην εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το kariera.gr πραγματοποίησε σχετική έρευνα με θέμα την τετραήμερη εργασία, με το 48% των ερωτηθέντων να απαντά ότι προτιμά τις λιγότερες ημέρες εργασίας, σε αντίθεση με ένα 28%, που θεωρεί προτιμότερο το καθεστώς πενθήμερης εργασίας, ως είθισται στην ελληνική αγορά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του burnout των εργαζομένων φαίνεται να είναι το καθεστώς τετραήμερης εργασίας, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (38%) δήλωσε ότι θα βοηθούσε και η καλύτερη διαχείριση του φόρτου εργασίας από τους ίδιους τους εργοδότες.

Ωστόσο, αν και η 4ήμερη εργασία μπορεί να σημαίνει και τη συμπύκνωση του φόρτου εργασίας σε λιγότερες ημέρες, είναι κάτι που φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι ερωτηθέντες (61%) σε σχέση με το καθεστώς της πενθήμερης εργασίας (7%), ενώ το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι επιφυλακτικό με τις τέσσερις ημέρες εργασίας, καθώς ενδέχεται να υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Σε ερώτηση για το αν η 4ήμερη εργασία θα βελτιώσει το work – life balance και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η συντριπτική πλειονότητα απάντησε ότι θα δει βελτίωση και στα δύο (84%), ενώ μόλις το 10% δήλωσε ότι θα βελτιωθεί μόνο το work – life balance.

Οταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό και την πενθήμερη εργασία με αύξηση, οι απόψεις φάνηκε να διίστανται, αφού το 55% προτίμησε την πρώτη επιλογή, ενώ το 45% τη δεύτερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες πιστεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (79%) πως η τετραήμερη εργασία θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα, όπως είναι η προσέλκυση ταλέντων, που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρίες που θα τη θεσμοθετήσουν.

Ευελιξία

Σχετικά με την Παρασκευή ως τελευταία ημέρα εργασίας την εβδομάδα, τέθηκε το ερώτημα για την ευελιξία στο ωράριο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (66%) θα ήθελαν να υπάρχει ευέλικτο ωράριο τις Παρασκευές, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 29%, θεώρησε ότι η ευελιξία αυτή πρέπει να προσφέρεται ανάλογα με τον τύπο της εργασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα