Πώς ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας αύξησε μέσα σε λίγες εβδομάδες τον αριθμό των κλινών κατά 60%

Την ίδια στιγμή που ισχυρά υγειονομικά συστήματα, όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν άντεξαν την πίεση του κορονοϊού, στην Ελλάδα η έγκαιρη λήψη μέτρων αλλά και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «η ανθρώπινη ασπίδα που δημιούργησαν οι Ελληνες με τη στάση συλλογικής συνείδησης που επέδειξαν» φαίνεται να λειτούργησαν αποτελεσματικά.

Έγκαιρα έγινε αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου Covid-19, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανοσίας του πληθυσμού, απαιτεί τη διασφάλιση μεγάλου αριθμού κλινών για συν-νοσηλεία ασθενών με Covid-19 με όσο το δυνατό μεγαλύτερη απομόνωση από άλλες κλινικές, εργαστήρια ή άλλους χώρους των νοσηλευτικών μονάδων.

Καμπανάκι

Ως εκ τούτου, από τον Ιανουάριο, πολύ πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπήσει το καμπανάκι για τον κίνδυνο του νέου κορονοϊού, πολύ πριν καν πιστοποιήσει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο υπουργός Υγείας και ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου.

Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές ότι για να ανοίξει μια νέα πολυδύναμη ΜΕΘ χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και εξοπλισμός.

Με άλλα λόγια, δεν παίρνεις απλώς ένα δωμάτιο νοσοκομείου, του βάζεις δύο μηχανήματα και το βαφτίζεις ΜΕΘ. Το ιατρικό προσωπικό επίσης είναι διαφορετικό τόσο σε αναλογία ανά μονάδα όσο και σε εξειδίκευση.

Προηγούμενη κατάσταση

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ, τον Ιούλιο του 2019 οι λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στη χώρα ήταν 557. Υπήρχαν επίσης κλίνες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (για καρδιολογικά, αναπνευστικά ή άλλα περιστατικά) ή θάλαμοι λοιμώξεων που δεν είχαν το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού (αναπνευστήρες, ειδικά μόνιτορ) ή/και το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσουν ως κλίνες Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Στόχος του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή ήταν να υπάρξει δυνατότητα για νοσηλεία πιθανού κρούσματος Covid-19 σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλίνη ΜΕΘ χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν πάσχοντες από άλλα νοσήματα οι οποίοι νοσηλεύονταν ήδη στις ΜΕΘ.

Αυτό, δηλαδή, που κόστισε πολλές ζωές στη γειτονική μας Ιταλία, η οποία μετράει πάνω από 100 θανάτους σε υγειονομικό προσωπικό, το οποίο μολύνθηκε μέσα στις ΜΕΘ ή γενικότερα στα νοσοκομεία.

Οι συνεχείς συσκέψεις που έλαβαν χώρα στην οδό Αριστοτέλους, τον Ιανουάριο, οδήγησαν γρήγορα στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη με πέντε άξονες:

■ Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ που ήταν ήδη λειτουργικές και μπορούσαν να εκκενωθούν από άλλα περιστατικά και να διατεθούν στο σύνολό τους για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

■ Να λειτουργήσουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ που ήταν κλειστά λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό ή προσωπικό.

■ Να αναβαθμιστούν για να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΕΘ κάποιες κλίνες ειδικών μονάδων (όπως Mονάδες Αυξημένης Φροντίδας [ΜΑΦ], Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων [ΜΕΛ], θάλαμοι αρνητικής πίεσης). Επιλέχθηκαν κλίνες που ήταν απομονωμένες, οι οποίες εξοπλίστηκαν (με αναπνευστήρες και monitors, όπου έλειπαν) και στελεχώθηκαν κατάλληλα ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του Covid-19.

■ Να χρησιμοποιηθούν κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων στα οποία μπορούν να νοσηλεύονται πολίτες.

■ Να χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα