«Ξύπνησε» ο Ιερώνυμος και έστειλε επιστολή για να ανοίξουν οι ναοί!

Η πίεση πολλών Ιεραρχών, που εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες είτε με επιστολές προς την κυβέρνηση (όπου την κατηγορούσαν για εμπάθεια απέναντι στην Εκκλησία) είτε με συνεντεύξεις (με πιο χαρακτηριστική του μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου στη «δημοκρατία» προχθές), φαίνεται ότι «ξύπνησε» τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Ιερώνυμος επιτέλους αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό (κοινοποιώντας τη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια), ζητώντας να ανοίξουν οι ναοί έστω για ατομική προσευχή, με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά του ιού. Ο Αρχιεπίσκοπος ουσιαστικά θέτει τελεσίγραφο έως αύριο, όταν θα γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση φαίνεται πιθανό η Ιεραρχία να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «δημοκρατίας», το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαφωνεί και επιμένει να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί, με πρωτοστατούντες τους κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσο! Ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή στο ησυχαστήριό του στη Ζάλτσα και την παρέδωσε σε συνεργάτη του, ο οποίος την ανέγνωσε τηλεφωνικά στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η επιστολή φέρεται ότι έχει ιδιαίτερα σκληρό ύφος και δίνει την αίσθηση ότι, επιτέλους, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να μην ανέχεται κάποιοι προσωρινοί κυβερνητικοί παράγοντες να κουνάνε το δάχτυλο στην Εκκλησία. Την έκρηξη πυροδότησε και η συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, με τους πολιτειακούς και τοπικούς άρχοντες να τη χειροκροτούν.

Η κατάσταση πάντως στην Ιεραρχία είναι βαριά. Πολλοί κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο για συνεχείς υποχωρήσεις, ενώ όλο και περισσότεροι το εκφράζουν δημοσίως.

«Η κυβέρνηση απεφάσισε να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά της στην Εκκλησία» τόνισε σε κήρυγμά του ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ενώ ο Λαρίσης Ιερώνυμος υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να μη λαμβάνονται μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τον εκκλησιαστικό λόγο να φτάσει στους ανθρώπους πιο γρήγορα για να αναπαυθεί η ψυχή των ανθρώπων».

Παράλληλα ο Ιερισσού Θεόκλητος σημείωσε, χρησιμοποιώντας μία φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ότι «όποιοι απλώσανε χέρι στην Εκκλησία τούς κόπηκε» και αναρωτήθηκε: «Τι θα πείραζε να είχαμε τα μεγάφωνα και τις καμπάνες ανοιχτά; Κολλάει κανείς από την καμπάνα κορονοϊό;»

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά έκανε λόγο και ο Σταγών Θεόκλητος, ο οποίος θεωρεί ότι η συναυλία δίνει το δικαίωμα στο άνοιγμα των μεγαφώνων των εκκλησιών στους πιστούς: «Οταν λοιπόν οι Επιτάφιοι δεν βγήκαν και γίνονται αυτά τα υπόλοιπα μέσα στην Αθήνα, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονό του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα