Ομολογία-σοκ από Άδωνι Γεωργιάδη: «Πέσαμε τελείως έξω»!

Στην απόλυτη αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και της επιχειρηματολογίας για το άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε -με κυνικό μάλιστα τρόπο- ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, εμφανώς σκόπιμα, επιχείρησε να στείλει τα δικά του μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της πρόσφατης αποδυνάμωσής του αλλά και εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Και άλλες φορές κατά το παρελθόν ο κ. Γεωργιάδης, όταν βρίσκεται στριμωγμένος, όπως τώρα που φέρεται πιθανός υποψήφιος προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, φρόντισε να εκπέμψει προειδοποιητικά σήματα προς τον πρωθυπουργό, επιζητώντας την πολιτική επιβίωσή του.

Θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους (μίλησε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο), ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξή του τίναξε στον αέρα τη ρητορική του Μεγάρου Μαξίμου και προκάλεσε τη δυσφορία του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Και μπορεί στη συνέχεια να προσπάθησε να «τα μαζέψει», για λόγους τακτικής από πλευράς του, ωστόσο το κακό είχε γίνει, τραντάζοντας συθέμελα το success story για το οποίο επιδιώκει να πείσει η κυβέρνηση.

«Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει, για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι. Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε πέντε μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας τη συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε τόσο γρήγορα, δεν το είδαμε, και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αναμέναμε» ανέφερε, λέξη προς λέξη, σε συνέντευξη στο Οpen ο κ. Γεωργιάδης. Αυτή είναι η ακριβής απομαγνητοφώνηση όσων απάντησε στην ερώτηση των δημοσιογράφων.

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε προσπάθησε να «τα μαζέψει» από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε διάψευση των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τις προηγούμενες δηλώσεις του που ήδη είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και τον ήθελαν να παραδέχεται πως η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να συσχετίσει την έκρηξη της πανδημίας με τον τουρισμό, καθώς «χρονικά δεν συμπίπτουν».

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την πανδημία με το άνοιγμα του τουρισμού συνιστά πρωτοφανή και κυνική ομολογία αποτυχίας, ανευθυνότητας και ανικανότητας. Τις φιέστες του κ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη τις πληρώνει σήμερα όλη η Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για το αλλοπρόσαλλο και άρον άρον άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς προετοιμασία και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο».

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε: «Αρχές Ιουνίου είχαμε 20 κρούσματα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα και ξεκινήσαμε από μια αφετηρία η οποία ήταν πάρα πολύ καλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακουσα σήμερα το πρωί τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί πίστεψε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα καταστήσουν το ιό αδύναμο. Δεν αμφισβητούμε τους ειδικούς, όμως αυτό που λέμε είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς τεστ στις πύλες εισόδου. Αυτό πολλαπλασίασε τα κρούσματα στα νησιά».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Λύση: «Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας διότι θεώρησε ότι “η ζέστη θα αναχαίτιζε τον ιό”. Δηλαδή η υγειονομική ασφάλεια της Ελλάδος βασίστηκε σε προβλέψεις μετεωρολογικού τύπου. Καλύτερα να κυβερνούσε η ΕΜΥ παρά μια κυβέρνηση που ρωτάει την ΕΜΥ για την… πανδημία! Οι ευθύνες τους πλέον για την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κατάρρευση είναι συντριπτικές και θα αποδοθούν στο ακέραιο».

Πανικός στο σύστημα Μαξίμου, που φρόντισε εναγωνίως να… εξαφανιστούν οι δηλώσεις

Η φωτιά που άναψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη δημόσια παραδοχή του ότι η εξάπλωση του κορονοϊού οφείλεται στον τουρισμό και ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω γιατί δεν υπολόγισε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν σβήνει εύκολα, παρά τις προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου να «πνίξει» την είδηση. Η συνέντευξη του Γεωργιάδη χθες το πρωί στο Οpen έπιασε το σύστημα Μαξίμου στον ύπνο. Δεν πρόλαβαν να ελέγξουν τα ΜΜΕ ώστε να μην αναπαραγάγουν την είδηση και έτσι αυτή δημοσιεύτηκε και στα πολύ φιλικά προς το Μαξίμου και την κυβέρνηση μέσα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην ιστοσελίδα parapolitika.gr, που άλλαξαν τρεις φορές τον τίτλο μέχρι να εξαφανίσουν τη λέξη «τουρισμός». Τη λέξη που γκρέμιζε το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι φταίνε όλοι οι άλλοι για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί από την πανδημία εκτός από τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Παραθέτουμε λοιπόν τους τρεις τίλους από την ιστοσελίδα parapolitika.gr:

«Γεωργιάδης: Ανοίξαμε τον τουρισμό και εξαπλώθηκε γρήγορα ο κορονοϊός».

«Γεωργιάδης: Επικεντρωθήκαμε στον τουρισμό και εξαπλώθηκε γρήγορα ο κορονοϊός».

«Γεωργιάδης: Πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού».

Αντίστοιχη αλλαγή έγινε και στην ιστοσελίδα του ομίλου Μαρινάκη in.gr. Κι εκεί άλλαξε ο τίτλος. Τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μάλιστα έδειξε ως υπεύθυνη της… παρανόησης των δηλώσεών του ο Γεωργιάδης. Στις περισσότερες ιστοσελίδες το θέμα έπεσε θύμα των τηλεφωνημάτων από το Μαξίμου. Φυσικά, τηλεφωνήματα «έπεσαν» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις εφημερίδες.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα