ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε κυρώσεις για τους S-400

Απειλή για άσκηση βέτο από τον Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών ύψους 731 δισ. δολαρίων, για το οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο – ένα νομοσχέδιο εμβληματικό για το γεγονός ότι προβλέπει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400! Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο νόμου, η απόκτηση των S-400 από την Αγκυρα συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή». Ως εκ τούτου ο νομοθέτης ζητεί να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, που αρχίζει στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί “σημαντική συναλλαγή”, όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ. Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός έτους ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει μεταξύ άλλων στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχτεί.

Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβει την τελική έγκρισή του από τη Γερουσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα