Ο Δένδιας έβαλε στη θέση του τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία

Έντονος διαλογος των δυο ανδρων σε εκδήλωση

Άστραψε και βρόντηξε στη Νορβηγία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς από τη χώρα του Βορρά δεν απάντησε απλά στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έβαλε -με χαρακτηριστική άνεση- στη θέση του και τον Τούρκο πρέσβη, που προφανώς είχε λησμονήσει το πάθημα του πολιτικού του προϊσταμένου στην Αγκυρα Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προσπάθησε να υπερασπιστεί τις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μετέχοντας στη διάλεξη με θέμα «Εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας: το Αιγαίο και η Ε.Ε. – Η Μεσόγειος ως μελέτη περίπτωσης» τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου όλες οι χώρες και οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια.

Όπως μάλιστα ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, ο Ελληνας υπουργός στην τοποθέτησή του φρόντισε να επισημάνει το παράνομο του τουρκολιβυκού μνημονίου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί τη διεθνή συμφωνία UNCLOS, μη αναγνωρίζοντας ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, που προκύπτει από αυτήν. Ακολούθως, συμπλήρωσε -θέλοντας να αποδείξει τον ρόλο ταραξία της Τουρκίας- ότι ο παγκόσμιος χαρακτήρας της UNCLOS αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 168 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., δεσμεύονται από τις διατάξεις της.

Κάπου εκεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Νορβηγία, που ήταν παρών, επιχείρησε να υπερασπιστεί την τουρκική προκλητικότητα, ισχυριζόμενος όχι μόνον ότι δεν είναι παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και ότι για το casus belli φταίει η… Ελλάδα, επειδή σκέφτεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Ο κ. Δένδιας έσπευσε να ανταπαντήσει, επισημαίνοντας ότι όλες οι πράξεις της Ελλάδας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε να τον διακόψει στο σημείο αυτό, με σκοπό να «εκλογικεύσει» τις τουρκικές απειλές, όμως με παρρησία ο Νίκος Δένδιας του απάντησε πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η απειλή casus belli.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε φροντίσει να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στην κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και ιδίως στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που έθεταν ζήτημα κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. «Λυπάμαι που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση» είπε ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι η γειτονική μας χώρα επέλεξε «αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευσή της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρκία και το μπαράζ των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων είναι παντελώς απαράδεκτα και στερούνται κάθε νομικής βάσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Δένδια ήρθαν ως απάντηση στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, που διατυπώθηκαν κατά την επιστροφή του από τα Αραβικά Εμιράτα. Ο «σουλτάνος» ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να παραμένει σιωπηλή για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και απείλησε τη χώρα μας λέγοντας: «Το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα