Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας κόβουν από σήμερα το ρεύμα!

Ετοιμάζονται να κατεβάσουν τους διακόπτες σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς

Την ώρα που οι Ελληνες πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν την ηλεκτρική ενέργεια ακριβότερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο, οι πάροχοι ενέργειας θα αρχίσουν από σήμερα να κόβουν το ρεύμα σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Τι κι αν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς είναι εξωφρενικές; Τι κι αν πολίτες και φορείς προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια για τις ληστρικές ρήτρες αναπροσαρμογής; Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας ετοιμάζονται να αφήσουν χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, υπήρξε περίοδος χάριτος τις ημέρες του Πάσχα και από σήμερα ξεκινούν να εκτελούνται και πάλι οι εντολές των παρόχων ενέργειας για τη διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. «Οι εντολές έχουν αυξηθεί από όλους τους παρόχους για διακοπές ρεύματος. Από αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα γίνονται κανονικά διακοπές ρεύματος γιατί οι πιέσεις είναι μεγάλες» σχολίασε ο κ. Μανιάτης. Προσέθεσε ότι οι τεχνικοί έλαβαν εντολή να κόβουν το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει ληγμένους λογαριασμούς.

Από μια τιμή και πάνω

«Όσοι λογαριασμοί έχουν λήξει και δεν έχουν πληρωθεί από μια τιμή και πάνω έρχονται από τους παρόχους εντολές προς τους τεχνικούς να γίνουν διακοπές ρεύματος» σημείωσε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, προσθέτοντας πως μόνο για τον νομό Αττικής θα εκτελούνται ημερησίως πάνω από 500 εντολές για διακοπές ρεύματος. Εξήγησε ότι εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα οποία δεν θα κόβεται το ρεύμα, ωστόσο η εκτίναξη των λογαριασμών ουσιαστικά έχει καταστήσει στην πράξη μεγάλο αριθμό νοικοκυριών «ευάλωτα», χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εφαρμόστηκε από το καλοκαίρι του 2021, υποστήριξε πως «κρύβει» αύξηση τουλάχιστον 30% κι όχι 1 έως 2 ευρώ, που διεμήνυε πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Δεν είναι λίγοι οι λογαριασμοί που η ρήτρα εμφανίζεται πολλαπλάσια του ποσού που χρεώνεται για κατανάλωση ρεύματος. Όλοι οι πάροχοι ρεύματος παρέχουν διακανονισμούς από τρεις έως πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, αρκεί να πληρωθεί μία προκαταβολή.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζει να διατηρεί τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά ακρίβειας. Χθες, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος έφτασε στα 252,12 ευρώ/MWh, η ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη των «27».

Ακολούθησαν η Σλοβενία και η Κροατία με 246,57 ευρώ/MWh, η Γαλλία με 243,57 ευρώ/MWh, η Σερβία με 242,02 ευρώ/MWh , η Βουλγαρία με 241,49 ευρώ/MWh και η Ρουμανία με 240,78 ευρώ/MWh. Τον Απρίλιο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 249,5 ευρώ/MWh, με δεύτερη ακριβότερη τη Γαλλία στα 235,06 ευρώ/MWh και τρίτη την Ελβετία με 227,05 ευρώ/MWh.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα