Διερευνητική: Ο Κυριάκος την παρέδωσε τηλεφωνικώς!

Ευθύς μόλις την παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προανήγγειλε ότι στόχος είναι να γίνουν άμεσα νέες εκλογές

Ανευ ουσίας και ενδιαφέροντος η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, μετά τη μεγάλη σε εύρος νίκη της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις νέες εκλογές.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εντυπωσιακή νίκη που πέτυχε στις εκλογές παρέδωσε χθες το απόγευμα χωρίς να την αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που είχε παραλάβει το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ σήμερα θα την παραλάβει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει από το βράδυ των εκλογών ότι θα γίνουν νέες εκλογές, προσδιορίζοντας και την ημερομηνία για τις 25 Ιουνίου, ενώ χθες, ευθύς μόλις παρέλαβε την εντολή, προανήγγειλε ότι θα την επιστρέψει το απόγευμα, με στόχο να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε κατά τον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές, δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή» και πρόσθεσε: «Θέλω να επισημάνω ότι, εάν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα, που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η Ν.Δ. θα είχε ήδη μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειoψηφία που θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ήταν χρέος του «να ξεπεράσουμε όσο πιο γρήγορα αυτό το εμπόδιο -όπως αποδείχθηκε- της απλής αναλογικής» και δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική σήμερα το απόγευμα, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνταγματικές προθεσμίες».

25 Ιουνίου

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αρχικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους αρχηγούς ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα (σ.σ.: χθες) το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός μετέφερε, επίσης, στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Πριν από τη συνάντηση πρωθυπουργού – Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας είχε επισκεφθεί την κυρία Σακελλαροπούλου με τον φάκελο με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. «Βάσει Συντάγματος είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως αυτή προκύπτει από την ενημέρωση που μου έκανε προ ολίγου στο γραφείο μου η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών κυρία Σπανού» είπε στην Πρόεδρο και πρόσθεσε: «Οι εκλογές έγιναν κατά κοινή παραδοχή μέσα σε ένα κλίμα που εγγυήθηκε η Πολιτεία την ελεύθερη και ανόθευτη διεξαγωγή των εκλογών, με τη λήξη της τετραετίας και τα αποτελέσματα με συντριπτική ενσωμάτωση (99,7%) βρίσκονται εδώ και τυπικά θα σας τα παραδώσω για να δρομολογήσετε τις μετέπειτα εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας. Η δύναμη των κομμάτων είναι απαράλλαχτη, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει και έχουμε και τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται».

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε προς τον κ. Τασούλα: «Είναι πολύ ευχάριστο που και η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά και σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Πάντα υπάρχουν οι εντάσεις, αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν κάποια όρια. Οι εκλογές που είναι το πιο κρίσιμο -και η προετοιμασία και η ημέρα- κύλησαν με απόλυτη ομαλότητα, και χάρη και στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε από αρκετά νωρίς τη δυνατότητα να έχουμε αποτελέσματα. Επομένως από εδώ και πέρα το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων. Φυσικά θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν».


Δείτε επίσης: Ο Τσίπρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα επιστρέψει και αυτός την εντολή

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα