Εβρος: Νέος συναγερμός για 300 παράνομους μετανάστες

Ηταν έτοιμοι να διαβούν τον ποταμό, αλλά οι Τούρκοι τούς τράβηξαν πίσω ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του υπηρεσιακού ΥΠΕΞ Β. Κασκαρέλη με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Συναγερμός σήμανε χθες στον Εβρο, όταν ξαφνικά δόθηκε η πληροφορία από ΜΚΟ ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 παράνομοι μετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας και ήταν έτοιμοι να διαβούν τον ποταμό, από νησίδα στο ύψος της Νέας Βύσσας, για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Αμέσως υπήρξε τηλεφώνημα του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Μετά τη συνομιλία των δύο υπουργών Εξωτερικών, από την τουρκική πλευρά εστάλη ενημερωτικό σημείωμα με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Αγκυρα για το θέμα.

Στη συνομιλία με τον κ. Κασκαρέλη διατυπώθηκε η θέληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθούν οι ροές των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Μερικές ώρες μετά το τηλεφώνημα Κασκαρέλη – Φιντάν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις ελληνικές δυνάμεις διαπιστώθηκε ότι τουρκικές βάρκες προσέγγισαν την επίμαχη νησίδα με Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι με τηλεβόα καλούσαν τους παράνομους μετανάστες να επιβιβαστούν σε αυτές. Αρκετοί από τους παράνομους μετανάστες επιβιβάστηκαν στις τουρκικές βάρκες, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Η εκτίμηση μετά τις εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι φαίνεται μια καλή πρόθεση να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας αλλά αυτό δεν σημαίνει -συμπλήρωναν- ότι οι ελληνικές Αρχές δεν παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στην περιοχή του Εβρου. Πρέπει να επισημανθεί ότι, λόγω του τέλους των βροχών στην περιοχή, υπάρχουν αυξητικές ροές μεταναστών, ενώ πηγαίνουν και διαλέγουν κάποιες νησίδες μέσα στο ποταμό Εβρο, και από εκεί προσπαθούν να περάσουν οι περισσότεροι οργανωμένα στην ενδοχώρα.

Στον Εβρο ήταν χθες και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος είχε συνομιλίες με τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαλούσης, που μέχρι πρότινος ήταν αρχηγός ΓΕΣ, έχει υπηρετήσει τόσο στη 16η Μεραρχία στο Διδυμότειχο όσο και στη 12η Μεραρχία στην Αλεξανδρούπολη.

Στις συζητήσεις που είχε στον Εβρο, εξέτασε με τους αστυνομικούς διευθυντές της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας το θέμα της παράνομης εισόδου στη χώρα, ζήτησε να μάθει τι προτείνουν και ποια είναι τα καινούργια δεδομένα, για να δουν πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα