ΣΥΡΙΖΑ: Κανένας δεν τολμά να διεκδικήσει ανοιχτά την ηγεσία!

Σκληρά παζαρέματα στο παρασκήνιο για την κατοχύρωση ρόλων και θέσεων την επόμενη αβέβαιη μέρα

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το διήμερο 15-16 Ιουλίου, το παιχνίδι στην «αίθουσα του θρόνου» παραμένει ανοιχτό και οι υποψήφιοι επιμένουν να μη βγαίνουν στο φως, ώστε να αναλάβουν το βάρος των ιστορικών στιγμών.

Στο παρασκήνιο μαίνονται η διαδοχολογία και τα σκληρά παζαρέματα για την κατοχύρωση ρόλων και θέσεων την επόμενη αβέβαιη μέρα, τη στιγμή που οι εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές έχουν θολώσει και τα μέτωπα ανασχηματίζονται. Το ήδη βαρύ κλίμα επιδεινώνεται από δηλώσεις στελεχών που παρελαύνουν στα ΜΜΕ και αποτυπώνουν ένα κάκιστο επίπεδο προσωπικών σχέσεων, όπου πολλοί έχουν ράμματα για τη γούνα των αντιπάλων.

Ο περιφρονητικός χαρακτηρισμός «σκουπίδια» που φέρεται ότι απηύθυνε ο Τζανακόπουλος την Κυριακή των εκλογών στους πασοκογενείς έχει ενοχλήσει αφάνταστα τον χώρο, ενώ το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Π.Γ. αρχίζει να προκαλεί ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία αποφάσισε να εισηγηθεί διαρκές συνέδριο στις 25 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι σύνεδροι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου που έγινε πέρυσι τον Απρίλιο, όπου χοντρικά ο συσχετισμός που καταγράφηκε ήταν 75%-25% υπέρ του Τσίπρα, και, ακόμα, εκλογή νέου προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να προλάβει τη ΔΕΘ.

Ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτή την επείγουσα διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει το κόμμα πρώτα να συμφωνήσει στην πολιτική του γραμμή και μετά να ψηφίσει το στέλεχος που θα την εφαρμόσει. Είναι άποψη και της ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Σκορίνης, Ρήγας και πασοκογενείς). Αφησε επίσης αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση,Τσακαλώτο, τους οποίους μόλις την Κυριακή είχε προτείνει για αντιπροέδρους του κόμματος, λέγοντας ότι επέμεναν στην κριτική κατά Μητσοτάκη, αγνοώντας ότι «η αγορά είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Απαντώντας, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε αιχμηρά «για να λέμε και τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα».

Αντίθετα, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε επιθετικά «δεν είχαμε πάρει χαμπάρι ότι τα επιδόματα των 100-150 ευρώ που εμείς λοιδορούσαμε έγιναν αποδεκτά από την κοινωνία». Στο κατάλογο των πιθανών υποψηφίων, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, από τους «53+» και την «Ομπρέλα», έχουν, φαίνεται, συμφωνήσει ότι δεν πρόκειται να εκτεθούν και οι δύο. Οποιος δεν προκριθεί θα υποχωρήσει.

Η Ρένα Δούρου παραμένει στο παιχνίδι, αλλά συναντά δυσκολίες από μέρος της Κίνησης Μελών (προεδρικοί), η οποία βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι να βρει το πρόσωπο που θα «βγάλει μπροστά». Η κίνησή της να ζητήσει άρση της ασυλίας της για τον όλεθρο της Μάνδρας εντάσσεται εκτός άλλων στη στρατηγική της να καθαρίσει τις δικαστικές εκκρεμότητες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το σκέφτεται και μαδάει τη μαργαρίτα. «Θα δούμε. Συσκεπτόμαστε…» λέει σε όσους τον ρωτούν. Το σκέφτεται επίσης και ο Ν. Παππάς, από τους προεδρικούς, που έχουν γίνει σκορποχώρι, και επιπλέον κουβαλά στην πλάτη του την καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Π. Πολάκης, που δεν είναι ευρύτερα αποδεκτός. Η πλευρά της άλλοτε πλειοψηφίας τον εμφανίζει αποφασισμένο να διεκδικήσει τον θρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον υποστηρίξει.


Τεμπονέρας: «Διαφωνώ, δεν θα είμαι υποψήφιος»

«Δεν θα είμαι υποψήφιος, με μια διαδικασία στην οποία διαφωνώ» ξεκαθαρίζει, βάζοντας τους όρους του, ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει, «θα πρέπει πριν από όλα να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις και συγκεκριμένη φυσιογνωμία».

Στις διαθέσεις στελεχών κερδίζει έδαφος η πρότασή του για ένα ουσιαστικά νέο κόμμα. Κι άλλοι επιχειρούν να τον αναχαιτίσουν, λέγοντας ότι θα εγκαθιδρυθεί δυαρχία. Λησμονούν ότι το σχήμα Αλαβάνου – Τσίπρα εφαρμόστηκε επιτυχώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα