Πρώτη η Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής

Ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά της. Ακολουθεί ο Τσακαλώτος την Παρασκευή. Η «Ομπρέλα» κατεβαίνει με τακτική δύο γύρων

Κ αταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών. Η κίνησή της συμπαρασύρει και συνυποψηφίους της που μέχρι χθες τηρούσαν επαμφοτερίζουσα στάση. Μετά την Αχτσιόγλου, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα την προσεχή Παρασκευή, ως πρόσωπο, σύμφωνα με συνεργάτες του -οι οποίοι προϊδεάζουν για την παρουσία στελεχών από όλες τις τάσεις- ευρύτερης αποδοχής. Το εσωκομματικό παιχνίδι λοιπόν ανοίγει με τους όρους της «Ομπρέλας», η οποία κατεβαίνει στη μάχη με τακτική δύο γύρων. Αν η Εφη Αχτσιόγλου περάσει στον 2ο γύρο, είναι δεδομένο ότι όλοι θα στοιχηθούν πίσω από τη δική της υποψηφιότητα. Διαφορετικά, ανοίγει ο δρόμος για τον Ευ. Τσακαλώτο.

Η πρώην υπουργός πρόλαβε τους προσεχείς αντιπάλους της στη στροφή, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ισχυρή δυναμική και, σε κάθε περίπτωση, να εγγράψει υποθήκες ως ένας διακριτός πόλος εσωκομματικής αναφοράς. Το δυναμικά ανερχόμενο 38χρονο στέλεχος είναι αλήθεια ότι ασκεί οριζόντια πολιτική γοητεία στο κόμμα. Προέρχεται από την κίνηση των «6+6», μια ενδιάμεση ομάδα στελεχών της νέας γενιάς (Αλέξης Χαρίτσης, Δανάη Κολτσίδα, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος), που με τις ευλογίες Τσίπρα προσπάθησε να μπει «σφήνα» στους «53+», που μετεξελίχθηκαν στην «Ομπρέλα» (Ε. Τσακαλώτος, Β. Φίλης, Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας, κ.ά.) και την προεδρική Κίνηση Μελών με επικεφαλής τον Νίκο Παππά. Είναι προφανές ότι έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους της «Ομπρέλας», αλλά και προσώπων χωρίς ιδιαίτερη κομματική επιρροή, όπως οι Γ. Δραγασάκης και Κώστας Ζαχαριάδης, που αποχώρησε από την Κίνηση Μελών, ο εξ απορρήτων του Α. Τσίπρα, Νίκος Μπίστης, από τη «Γέφυρα», ο διευθυντής της Κ.Ο. Θ. Θεοχαρόπουλος, που εκφράζει τα «ρέστα» της ΔΗΜ.ΑΡ., και κάποιοι «αδέσποτοι» πασοκογενείς, όπως οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Ραγκούσης.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο αν αυτή η ευκαιριακή σύμπραξη μπορεί να εμπνεύσει ένα νικηφόρο ρεύμα, αλλά η Εφη Αχτσιόγλου ποντάρει στην καθολικά αναγνωρισμένη επάρκειά της στα θέματα που γνωρίζει και στη φρεσκάδα που φέρνει η παρουσία της. Στην αίθουσα ανακοινώσεων, όπως λένε οι συνεργάτες της, σήμερα θα είναι μόνη της. Ηδη όμως προεξοφλείται παρασκηνιακά ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τις επαφές της με τις (ασύντακτες…) οργανώσεις μελών κι ότι σε ρόλο-έκπληξη θα βρεθεί γνωστός επικοινωνιολόγος. Στο κλίμα αυτό, ακούστηκε ότι τη στηρίζουν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και σειρά στελεχών, φήμες για τις οποίες στο επιτελείο της δηλώνουν άγνοια. Το βέβαιο είναι ότι την επικοινωνία της αναλαμβάνει ο έμπειρος δημοσιογράφος Ανδρέας Μπελεγρής.


Αιφνιδιασμός για την ομάδα των προεδρικών

Η πλευρά των άλλοτε πανίσχυρων προεδρικών εμφανίζεται αιφνιδιασμένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη μάχη της διαδοχής. Η υποψηφιότητα του Ν. Παππά θα κατατεθεί θεσμικά ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνέρχεται το διήμερο 15/16 Ιουλίου, έλεγαν κάποιοι από αυτούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου υπαγορεύεται από τους όρους του θεάματος. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο Π. Πολάκης, ο οποίος βλέπει τώρα ότι το παιχνίδι αγριεύει.

Οι προηγούμενες μέρες πέρασαν με πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Κίνηση Μελών, η οποία πάντως, μετά την αναπάντεχη αποχώρηση από το προσκήνιο του Αλ. Τσίπρα, εμφανίζει προβλήματα συνοχής. Υποστηρίζεται ότι η καταδίκη του Ν. Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο συνιστά την «αχίλλειο πτέρνα» του. Ωστόσο, για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πέραν αυτού είναι πρόδηλο ότι η επίμαχη απόφαση ήταν προϊόν πολιτικής εμπάθειας του Μητσοτάκη και των οικονομικών κέντρων που υποχρεώθηκαν πρώτη φορά να πληρώσουν για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων που νέμονταν παράνομα μέχρι χθες. Ο ίδιος πιστεύει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς που έχει να πει κάτι για ένα ευοίωνο μέλλον». Προσθέτει δε ότι «οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε πρέπει στην ουσία τους να είναι επανιδρυτικές. Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να παρθούν πρωτοβουλίες ρηξικέλευθες». Για τον λόγο αυτόν, προτείνει μια ενδιάμεση λύση στο χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου, ζητώντας να μετατεθεί η διαδικασία στο τέλος Σεπτεμβρίου και όχι στις 3 του μηνός, όπως εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για τις θέσεις των υποψηφίων.


Βουλευτής εκτός γραμμής για το επίμαχο άρθρο 16

Εκτός γραμμής εμφανίστηκε ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς όσον αφορά την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 16. Ο βουλευτής τάχθηκε υπέρ της συζήτησης για την αλλαγή του άρθρου για τη δημόσια παιδεία, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου, η οποία παραμένει αμετάβλητη εδώ και χρόνια.

Οπως δήλωσε ο Πέτρος Παππάς, «είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο πλαίσιο της παγκόσμιας πραγματικότητας. Είμαστε οι μόνοι ίσως, ή από τις λίγες δυτικές χώρες, που δεν έχουν πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικά», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε πως «η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα ανακουφίσει αυτά τα κοινωνικά στρώματα από το βάρος των διδάκτρων τα οποία δίνουν σε χώρες των Βαλκανίων». Στον βουλευτή Κιλκίς απάντησε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος σχολίασε πως αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με πόρους και επιστημονικό προσωπικό, και όχι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα