Σε κρίση πανικού το Μαξίμου

Το τσουνάμι αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις την κυβέρνηση, που βλέπει να χάνει τη μεσαία τάξη

Φάσκει και αντιφάσκει η κυβέρνηση, βλέποντας το τσουνάμι αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. Η Νέα Δημοκρατία, που ήρθε στην εξουσία με σημαία τη μείωση φόρων και κέρδισε την επανεκλογή της από τη δήλωση Κατρούγκαλου, βλέπει σήμερα να χάνει τον πλέον πιστό της σύμμαχο, τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη.

Το γεγονός μάλιστα πως η φορολογική καταιγίδα έρχεται χωρίς προειδοποίηση και μετά τη λοιδορία των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι διασύρονται από την κυβέρνηση ως απατεώνες που φοροδιαφεύγουν, κάνει την εξίσωση ακόμα πιο δύσκολη για την κυβέρνηση.

Ο πανικός που επικρατεί στο Μαξίμου αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος προσπάθησε μάταια να… τετραγωνίσει τον κύκλο. «Δεν τσουβαλιάζουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους σεβόμαστε τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά δεν μπορεί οι υπόλοιποι να πληρώνουν παραπάνω φόρο επειδή κάποιοι δεν είναι συνεπείς» είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει να βρει βηματισμό και να αποδείξει πως δεν αποτελεί τον «φονέα των μικρομεσαίων», η αντιπολίτευση «πυροβολεί κατά ριπάς». Προβληματισμό και νέες ανησυχίες εκφράζουν οι βιοτέχνες, ιδιαιτέρως οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές και τις ανατροπές στη φορολογία που φέρνει το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η πάγια θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας είναι ότι επιθυμούν όλοι την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πρωτίστως, γιατί τα μεγαλύτερα θύματά της είναι οι υγιείς μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αλλωστε, σημειώνουν, χωρίς εξαίρεση φορολογούνται από μηδέν εισόδημα με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ για έναν μισθωτό. Με έμφαση τονίζουν ότι δεν είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες -όπως δεν είναι και όλες οι μεγάλες- και κάθε τέτοιος γενικός χαρακτηρισμός, του τύπου «καλός εργαζόμενος – κακός επαγγελματίας και επιχειρηματίας», ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης και αντιπαλότητας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πρέπει και η κυβέρνηση -στην προσπάθειά της, όπως δηλώνει, να προχωρήσει «με πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής στην εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στο πνεύμα αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν σε προηγμένες χώρες της Ε.Ε.»- να ελέγξει με σοβαρά μέτρα και δικλίδες ασφαλείας τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από μεγάλες επιχειρήσεις, ενδοομιλικές συναλλαγές και γενικά την ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών.

Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, εκφράζοντας τη θέση του επί των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, δηλώνει: «Χρειάζεται να προστατευτεί η κοινωνική ισορροπία, να υπάρχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες στην άσκηση της επιχειρηματικότητας. Ζητάμε να υπάρχει σεβασμός στον ελεύθερο επαγγελματία και στην οικογενειακή επιχείρηση, που αποτελεί την πλειοψηφία στη χώρα. Να απαιτήσουμε όλοι να επιβαρύνονται με αυτό που τους αναλογεί οι πραγματικά έχοντες και όσοι αισχροκερδούν. Να προστατευτεί τελικά και ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και επιχειρηματίας, που πλήττεται επί σειρά ετών κρίσης, σε βαθμό επιβίωσης, από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και από αθέμιτες τακτικές μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα