Βατερλό για τον Κυριάκο ο γάμος γκέι ζευγαριών!

Αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη προσωπική ήττα. Παραδέχτηκε σε δημόσια θέα ότι δεν μπορεί να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του το κρίσιμο νομοσχέδιο

Ανήμερα την επέτειο των οκτώ χρόνων από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο αδύναμος από ποτέ και κυρίως ανίκανος να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ένα δικό του νομοσχέδιο. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών εξελίσσεται σε ένα βατερλό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει να έχει χάσει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, την αντιπολίτευση να μην του βάζει πλάτη και ουσιαστικά τον ίδιο να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη προσωπική ήττα.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, στη μεταπολιτευτική Ιστορία πρωθυπουργός σε δημόσια θέα παραδέχεται πως δεν μπορεί να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, αφήνει τους υπουργούς που ο ίδιος έχει ορίσει να καταψηφίσουν χωρίς κυρώσεις και εν τέλει σέρνεται πίσω από την αντιπολίτευση, ζητώντας να στηρίξει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Ξέρω ότι δεν θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές μας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να θέσω ζήτημα κομματικής πειθαρχίας καθώς είναι ένα ζήτημα συνείδησης».

«Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε» συμπλήρωσε, δείχνοντας μάλιστα στους διαφωνούντες τον δρόμο της αποχής ώστε να περιοριστεί η δεδομένη ζημιά που έχει ήδη υποστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ίδιος, μάλιστα, βλέποντας να έχει χάσει τελείως το μέτωπο της Δεξιάς, ως… επιθετικός επαίτης, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν πλάτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα εργαλειοποιήσουν ένα τέτοιο ζήτημα για να κάνουν κακό στη Νέα Δημοκρατία» είπε αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για την εκκλησία

Οσον αφορά τις αντιδράσεις από την Εκκλησία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως μιλάμε για πολιτικό και όχι θρησκευτικό γάμο, αλλά και πως η κυβέρνηση νομοθετεί και αυτή φέρει την ευθύνη. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος σέβεται απόλυτα τόσο τον ρόλο όσο και τις θέσεις της Εκκλησίας.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Με ενδιαφέρει να ενώσω και όχι να διχάσω» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως «πριν από την κατάθεση θα υπάρξει διάλογος σε λελογισμένα επίπεδα». «Εχω αποδείξει πως δεν υπολογίζω το πολιτικό κόστος» τόνισε, δείχνοντας πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις.

Αναφορικά με το πώς ο ίδιος αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ήταν μια προσωπική του επιλογή, η οποία γεννήθηκε στον ίδιο όταν άκουσε τις ιστορίες των γκέι ζευγαριών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. «Το σχέδιό μας είναι λελογισμένο και επεξεργασμένο» είπε και συμπλήρωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν φέρνει κάποια επαναστατική αλλαγή, καθώς φέρνει σε ψήφιση κάτι που ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, είπε πως η χώρα δεν θα γίνει εργαστήρι πειραμάτων, αλλά και πως δεν θα πειραχτεί το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, αυτό το… τυράκι που δίνει στους δεξιούς βουλευτές μάλλον δεν πρόκειται να τον διασώσει.


Εξωφρενική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά «γονέα 1+2»… παντού

Σε μια προαναγγελθείσα ενέργεια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια εξωφρενική πρόταση νόμου, ζητώντας την άρση όλων των περιορισμών για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Προτείνει, μεταξύ άλλων, τόσο την ιατρική υποβοήθηση, με τη συναίνεση των εμπλεκόμενων μερών (κρυοσυντήρηση), όσο και την παρένθετη αναπαραγωγή, «νοικιάζοντας» ουσιαστικά απελπισμένες μητέρες που θα χρησιμοποιούνται με εμπορικούς όρους κατά παραγγελία, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου αυτός ο «κλάδος» ανθεί, σαν μηχανές αναπαραγωγής.

Το είχε περιγράψει άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης προ καιρού, όταν, μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε προκαλώντας αντιδράσεις: «Εγώ κι ο Τάιλερ, ο Τάιλερ κι εγώ θα θέλαμε να επεκτείνουμε την οικογένειά μας. Θα θέλαμε να αποκτήσουμε δύο αγόρια, τον Απόλλωνα και τον Ηλία. Κάποια μέρα ίσως να τα βαπτίσουμε, δεν ξέρω, θα δούμε. Θα θέλαμε να έχουμε δύο αγόρια με παρένθετη μητέρα γιατί θα θέλαμε η προσωπικότητα του καθενός μας να μεταφερθεί στα παιδιά έτσι ώστε προφανώς, όπως αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να υπάρχει αυτή η συνέχεια».

Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση:

• Οσον αφορά την προϋπόθεση το φύλο των μερών ενός γάμου να είναι διαφορετικό, δεν υφίσταται σχετική υποχρεωτική διατύπωση στο ελληνικό Σύνταγμα ούτε και στις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, επιτρέποντας ευχερώς την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των σύγχρονων εξελίξεων που αφορούν το ζήτημα αυτό, χωρίς περιορισμούς ως προς το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου.

• Αξιολογήσεις που χαρακτηρίζουν μια επιλογή ως τη συναγόμενη «από τη φύση του γάμου» δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μια φιλελεύθερη κοινωνία, αφού αποκρύπτουν τη διαδικασία φυσικοποίησης και εν τέλει την επιβολή με μονολιθικό τρόπο μιας συγκεκριμένης αντίληψης έναντι άλλων.

• Ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται ήδη σε 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 18 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, άλλωστε, στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.


Δείτε επίσης: «Βράζει» όλη η Ν.Δ. για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Δείτε επίσης: Γάμος ομοφύλων: Διαφωνεί και το αρμόδιο υπουργείο

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα