Τέλος εποχής έπειτα από 102 χρόνια για το Ιντεάλ

Ο ιστορικός κινηματογράφος έκλεισε οριστικά, καθώς οι διαχειριστές του, τα αδέρφια Σπέντζου, παρέδωσαν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση

Εκλεισε οριστικά ύστερα από 102 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ο ιστορικός κινηματογράφος Ιντεάλ, καθώς οι διαχειριστές του, τα αδέρφια Σπέντζου, παρέδωσαν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση, στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ολόκληρο το κτίριο του Τσίλλερ, των 8.000 τ.μ., που στεγάζει και τα 830 τ.μ. του Ιντεάλ. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν σε φορτισμένο κλίμα με την ταινία «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο και με τους 700 τελευταίους θεατές να χειροκροτούν όρθιοι επί 10 λεπτά, αποχαιρετώντας τον κινηματογράφο ορόσημο του κέντρου της Αθήνας.

Από το 1921

Το Ιντεάλ άρχισε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ», με το όνομά του να σημαίνει «ιδεώδες». Αρχικά ο κινηματογράφος διέθετε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και στον μεγάλο εξώστη του. Αποτελούσε τον δεύτερο αθηναϊκό κινηματογράφο που έγινε πλήρως ομιλών με υπερσύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Το 1991, το «Σινέ Ιντεάλ» έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης, όπου προβάλλονταν σπουδαίες ταινίες. Επίσης, επί σειρά ετών φιλοξενούσε τις πρεμιέρες για τους κριτικούς κινηματογράφου αλλά και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας».

Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου, ωστόσο στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas. Στη συνέχεια, οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της Αθηνας που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο. Μέχρι το τέλος το Ιντεάλ ήταν εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα