Όπλο κατά του Covid το φάρμακο imatinib

Ανακοίνωση Ολλανδών γιατρών σε συνέδριο

Ευεργετικό φαίνεται πως είναι το φάρμακο imatinib κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη, οι ασθενείς με σοβαρό Covid-19 που πήραν το φάρμακο είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, ενώ οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκαν μικρότερης διάρκειας διασωλήνωση σε ΜΕΘ και λιγότερη παροχή οξυγόνου.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του imatinib σε 385 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 στο πλαίσιο της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (placebo) μελέτης «CounterCOVID». Όλοι οι ασθενείς -τόσο στην ομάδα του placebo όσο και του imatinib- έπαιρναν παράλληλα άλλα φάρμακα κατά του Covid-19, κυρίως δεξαμεθαζόνη (72%).

Διαπιστώθηκε ότι την 90ή ημέρα μετά τη χορήγηση του υπό δοκιμή φαρμάκου, 18 ασθενείς (9,1%) είχαν πεθάνει στην ομάδα του imatinib έναντι 31 (16,5%) στην ομάδα ελέγχου του placebo. Οι ασθενείς που πήραν imatinib διασωληνώθηκαν, κατά μέσον όρο, επί επτά ημέρες έναντι 12 στην ομάδα του placebo. Η μέση διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ ήταν εννέα ημέρες στην ομάδα του imatinib έναντι 13 ημερών στην ομάδα του placebo.

Το imatinib, ένας αναστολέας της κινάσης τυροσίνης, χρησιμοποιείται κυρίως ως ογκολογικό φάρμακο, καθώς μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο μπορεί, επίσης, να μπλοκάρει την επικίνδυνη βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες υπό έντονα φλεγμονώδεις συνθήκες, όπως αυτές που συχνά προκαλεί ο βαρύς Covid-19.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα