Δημοσκόπηση (ολική) ανατροπή υπέρ του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά ήταν να μηδενίσει το κοντέρ της διαφοράς του κόμματος από το ΠΑΣΟΚ. Δεκαεννέα μήνες μετά τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της Ν.Δ. ο στόχος αυτός επετεύχθη. Οι μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες από δύο εταιρίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά, που και σε προσωπικό επίπεδο περνά μπροστά από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο δεύτερος στόχος είναι στις επόμενες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία να περάσει μπροστά. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων δείχνουν ότι αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη. Το τρίτο βήμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώσει ποσοστά που θα της δίνουν αυτοδυναμία, κάτι που θα επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανατροπή και θα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Στη Συγγρού πιστεύουν ότι αν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ζαππείου ΙΙ οι πολίτες κάνουν την ανατροπή τότε όσο προχωρούν και επικοινωνούνται οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού θα μεγαλώνει υπέρ της Κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB στη «Real News» το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ισοψηφούν

απολύτως και η διαφορά έχει πλέον εξανεμιστεί.

Το ΠΑΣΟΚ συγκρατεί μόλις και μετά βίας το 50,9% των ψηφοφόρων του, ενώ οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του μέσα σε έναν μήνα προς τη Ν.Δ. έφτασαν στο 8,2%.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει και προς τη Δημοκρατική Αριστερά (4,2%), το ΚΚΕ (3,7%), τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), τους Οικολόγους (1,2%), ενώ αδιευκρίνιστη είναι η στάση του 18,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα η Ν.Δ. παρουσιάζει αύξηση της συσπείρωσής της, ενώ έχει στεγανοποιήσει τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο 21,5% (από 20,6% που ήταν η Ν.Δ. τον Απρίλιο και 22,4% το ΠΑΣΟΚ), το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,1%, ο ΛΑΟΣ στο 6,0%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,2%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 2,3% και η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,0%.

Δημοφιλέστερος πλέον πολιτικός αρχηγός είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. με 24,9% θετικές γνώμες, αφήνοντας δεύτερο τον Γ. Παπανδρέου με 24,5%.

Στη δημοσκόπηση της Rass για το «Παρόν» -διενεργήθηκε από 17 έως 20 Μαΐου- η διαφορά έχει πέσει στο 0,9% έναντι του 2,7% που ήταν πριν από ενάμιση μήνα.

Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει μια εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του Αντώνη Σαμαρά, που προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στο ισοζύγιο δημοτικότητας, ενώ οι πολίτες τον θεωρούν περισσότερο εντός πραγματικότητας σε σχέση με τον πρωθυουργό.

Επίσης το 62% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση αλλά συνενοχή, και μόλις το 32,8% πιστεύει ότι οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινείς.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα