«Χρυσό συμβόλαιο» για το Γερμανό υπερπρωθυπουργό, με αποδοχές τουλάχιστον τριπλάσιες από αυτές που εισπράττει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.
Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, που έρχεται στην Αθήνα για να παραλάβει από τον κ. Παπανδρέου τα κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης, θα έχει τον βαθμό του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα του διασφαλίζει αποδοχές αρκετών χιλιάδων ευρώ (κάποιοι μιλούν με σιγουριά για πάνω από 14.000!), ενώ θα πληρώνεται επιπλέον και για την κάθε ημέρα που θα εργάζεται για το… καλό μας, με άγνωστο ποσό, αφού δεν έχει υπογράψει ακόμη το τελικό συμβόλαιο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που είναι και το αφεντικό του.
Ο Γερμανός διοικητής έχει διασφαλίσει επίσης γι’ αυτόν και τους συνεργάτες του δωρεάν γραφείο, κινητά τηλέφωνα, γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη και μόνιμη φρουρά, ενώ παραμένει άγνωστο σε ποιο δημόσιο κτίριο θα εγκατασταθεί. Αν σε αυτές τις παροχές προσθέσουμε και τα αεροπορικά εισιτήρια, τα πεντάστερα ξενοδοχεία, στα οποία θα καταλύει όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα για τους ελέγχους προόδου αλλά και το πόσο θα κοστίζουν στο κράτος οι συνεργάτες του, και ο πιο αδαής πολίτης αντιλαμβάνεται ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, αμέσως η εμμέσως, θα είναι αρκετά υψηλός για μια χώρα που κινείται στα όρια της χρεοκοπίας.
Το όλο πακέτο πάντως παραμένει μυστήριο, καθώς από τη μια η Κομισιόν δηλώνει ότι θα αναλάβει αυτή το βάρος, ενώ από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες (από το Μαξίμου) ότι το κόστος θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα λάβει η Ελλάδα ως βοήθεια.
Στο έγγραφο των αποφάσεων για τη συγκρότηση της Task Force που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία» και στο οποίο υπάρχουν τα στοιχεία για το «χρυσό συμβόλαιο» του κ. Ράιχενμπαχ, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
-Ο επικεφαλής της Task Force θα εργάζεται με καθεστώς «ειδικού συμβούλου» στην επιτροπή, με αμοιβή για κάθε ημέρα (!) που εργάζεται. Το ύψος της αμοιβής θα καθοριστεί από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Σέφκοβιτς και τον πρόεδρο Μπαρόζο.
Να σημειώσουμε ότι ο 66χρονος Ράιχενμπαχ, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μπαρόζο, είναι συνταξιούχος διπλωμάτης με τριακονταετή θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία διετέλεσε γενικός διευθυντής και μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη.
Προνομιακοί όμως θα είναι και οι όροι για όσους εργαστούν στην ομάδα του Γερμανού υπερπρωθυπουργού της Ελλάδας, μια και οι σύμβουλοί του θα απασχολούνται και θα αμείβονται με το επαγγελματικό καθεστώς των υπηρεσιών που ανήκουν μέχρι να πάρουν απόσπαση.
Η επιλογή των προσώπων, ο χρόνος παραμονής και οι μισθοί τους θα αποσαφηνιστούν με βάση τις κοινοτικές διατάξεις. Καλορίζικοι στην… αποικία!
Νίκος Ελευθερόγλου
Την ίδια ώρα ο άνθρωπος-κλειδί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο γραφείο του Μπαρόζο θα δουλεύει αμισθί!
Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός βραχίονας του Μπαρόζο, όταν πληροφορηθεί πόσα θα εισπράττει ο Γερμανός υπερπρωθυπουργός Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο λόγος για τον Γιώργο Γλυνό, που πήρε τον τίτλο και την ευθύνη, περιμένει όμως ακόμη αρμοδιότητες και συνεργάτες… Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών υποθέσεων δηλώνει ότι αναλαμβάνει αμισθί (!) τον ρόλο-κλειδί του συνδέσμου της ελληνικής κυβέρνησης με το γραφείο του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο πλαίσιο συντονισμού του περιβόητου task force.
Παρά το γεγονός ότι από την 1η Σεπτεμβρίου κιόλας καλείται να συντονίσει την όλη προσπάθεια από το «στρατηγείο» του στο πρώην υπουργείο Εσωτερικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας 15 (κτίριο όπου θα μεταφερθεί και το σύστημα του πρωθυπουργού), ο κ. Γλυνός δεν έχει ακόμα εικόνα των ανθρώπων με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστεί, ενώ οι αρμοδιότητές του δεν έχουν περάσει από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
Και ενώ ο ίδιος φέρεται να κατηγορεί εαυτόν για το ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμα η συγκεκριμενοποίηση των προσώπων από κάθε υπουργείο με τα οποία θα συνεργάζεται (γενικούς γραμματείς ή συνεργάτες των υπουργών που θα επιλεγούν ως καταλληλότεροι για τη θέση κατά περίπτωση) στην παροχή τεχνικής βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπουργείου, στην πραγματικότητα, απαντώντας στις σχετικές επιστολές του πρωθυπουργού, που αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», και με τις οποίες ζητούσε να ενημερώσουν τον σύμβουλό του για τους τομείς όπου χρειάζονται τεχνική βοήθεια, μόνο ένας ή δύο υπουργοί φρόντισαν να παραπέμψουν σε συγκεκριμένους συνεργάτες τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γλυνός θα κληθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με έναν ή δύο εκπροσώπους κάθε υπουργείου (για το δημοσιονομικό σκέλος και τις διαρθρωτικές αλλαγές αντίστοιχα) το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα δε και για όσο χρόνο διαρκέσει το πρόγραμμα, ήτοι για περίπου τρία χρόνια, χωρίς αυτό να έχει ακόμα αποφασιστεί. Ο ίδιος, πάντως, θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά χρέη «υπερυπουργού», που θα δίνει το τελικό ok σε όποια κυβερνητική δράση άπτεται του Μεσοπρόθεσμου από κοινού με τον «εκλεκτό» του κ. Μπαρόζο Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ. Στο γραφείο της Αθήνας -μια και τα μέλη της ομάδας θα εδρεύουν στις Βρυξέλλες, ταξιδεύοντας μόνο συχνά στη χώρα μας- θα υπηρετούν σύσσωμοι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν και αποσπάσεις από διάφορους τομείς της ελληνικής διοίκησης.
Φοίβος Κλαυδιανός