Η επερχόμενη δόση δημιουργεί ουρές σε προθαλάμους υπουργικών γραφείων ανθρώπων που τους χρωστάει το Δημόσιο. Ολοι αυτοί ζητούν καλή σειρά προτεραιότητας στους καταλόγους, ώστε να πληρωθούν από τους πρώτους όταν έρθει η ώρα. Για το θέμα έγραψε πρώτη η «δημοκρατία» την 1η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Το Δημόσιο χρωστάει στους ιδιώτες πάνω από 8 δισ. ευρώ και από αυτά έχει δεσμευθεί να δώσει εφέτος τα 4 δισ. Ευρώ.
Χθες, απαντώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, στην ουσία επιβεβαίωσε το «ενδιαφέρον» πολλών για να είναι στις λίστες προτεραιότητας και διευκρίνισε ότι για ποσά πάνω από 300.000 ευρώ θα απαιτείται η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με την απάντηση, για ποσά έως 300.000 ευρώ αρμόδιος για την έγκριση των επιστροφών αυτών είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά οι εν λόγω φάκελοι υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ και, αφού τύχουν σχετικής επεξεργασίας και ελέγχου πληρότητας ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προωθείται με απόλυτη σειρά προτεραιότητας σχέδιο απόφασης έγκρισης επιστροφής στον υπουργό Οικονομικών για την τελική υπογραφή και σύμφωνα με την κατά μήνα εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους πραγματοποιείται έπειτα από έλεγχο στις ΔΟΥ ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία.
Ολοφάνερο είναι και αποτυπώνεται παντού ότι η ψυχορραγούσα διαπλοκή έχει αναθαρρήσει και ήδη εκδηλώνει τις συμπάθειές της, θέτοντας υποθήκες για καλή θέση στη δημοπρασία. Η επιστροφή των 4 δισ. ευρώ ξυπνάει ένστικτα στην κομματοκρατία, ενώ ερεθίζει το πελατειακό σύστημα της Μεταπολίτευσης που μοίραζε δανεικά χρήματα για να αγοράζει ψήφους και υποστήριξη από τους επιχειρηματίες. Η αναμενόμενη δόση εκτός των άλλων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες υποτίθεται ότι θα δίνουν κατόπιν ευκολότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες.
Γιώργος Λυκουρέντζος



