Επιχείρηση «Καλώς ήρθε το δολάριο»

Για δύο ώρες έκανε… ψηστήρι χθες τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα «χοντρά πορτοφόλια» των ΗΠΑ. Στόχος του, να τα πείσει ότι η Ελλάδα αποτελεί τόπο που αξίζει να επενδύσει κάποιος, αφού μια περιοχή όπου επικρατεί ρευστότητα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στα 20 ανώτατα στελέχη εταιριών, hedge funds και private equity funds την πρόοδο τόσο του δημοσιονομικού προγράμματος όσο και των μεταρρυθμίσεων, παροτρύνοντας τους εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας.

Πρόκειται για εταιρίες που διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ (περίπου 1 τρισ. δολάρια) και οι επικεφαλής τους συζήτησαν με τον πρωθυπουργό κυρίως για την οικονομία και τις προοπτικές, που διανοίγονται, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η συζήτηση εστιάστηκε σε νέες ευκαιρίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας για τους οποίους υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον, στην τουριστική κίνηση στη χώρα, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, όπως οι γερμανικές εκλογές, οι σχέσεις ΔΝΤ – Ε.Ε., οι εξελίξεις στην Τουρκία, η ανάφλεξη στη Συρία και το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος,

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρίες που προσκλήθηκαν είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Οι επενδυτές που παρευρέθησαν στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club του Μανχάταν, ήταν οι:

– John Weber, διευθύνων σύμβουλος της Anchorage Capital Group,

– Miguel Fidalgo, διευθυντής της Baupost,

– Greig Geiling, επικεφαλής των διευθυνόντων συμβούλων της Blackstone Group,

– John P. Calamos, πρόεδρος και CEO/CIO της Calamos Investments,

– Michael Stewart, επικεφαλής των διευθυνόντων συμβούλων της Carlyle Group,

– Andrew Liveris, πρόεδρο και CEO της Dow Chemicals,

– Marc Mezvinsky, συνιδρυτής της Eaglevale Partners LP,

– Rick Gerson, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Falcon Edge Capital LP,

– Dean Drakolias, υπεύθυνος του επενδυτικού γραφείου των πιστωτικών κεφαλαίων της Fortress Investment Group,

– James Chanos, ιδρυτή και CEO και της Kynikos Associates LP,

– Harry Wilson, πρόεδρο και CEO της MAEVA GROUP,

– Michael Weinstock, διαχειριστής κεφαλαίου της Monarch Capital,

– Glenn August, ιδρυτής και CEO της Oakhill Advisors,

– John Paulson, ιδρυτής και πρόεδρο της Paulson & Co.,

– Perry Richard, ιδρυτής και CEO της Perry Capital,

– John Bolton, ανώτατος σύμβουλος της Rhone Group,

– John Rigas, CEO της Sciens Capital,

– Περικλής Μαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Thomas H. Lee Partners,

– Wilbur L. Ross jr., πρόεδρος και CEO της WL Ross & Co.,

– Bill Vrattos, συνεργάτης και επικεφαλής της Παγκόσμιας Πιστωτικής της York Capital.

Στη συνάντηση, την οποία διοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Invest in Greece, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σχέσεων του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, καθώς και ο Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα