Μάρτης γδάρτης. Η γνωστή λαϊκή ρήση επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά, με τον πρώτο μήνα της άνοιξης να επιφυλάσσει καιρικές εκπλήξεις και μαζί σημαντικά προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα. Χθες πολλές πεδινές και ορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης πλημμύρισαν εξαιτίας τόσο των ισχυρών βροχοπτώσεων όσο και των κατά τόπους χιονοπτώσεων. Την ίδια ώρα, σε απέραντες λίμνες μετατράπηκαν εκατοντάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον νομό Σερρών, στις αγροτικές περιοχές Θολού, Μύρκινου και Πεθελινού, από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα που φούσκωσε μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο στις Σέρρες όσο και στη γειτονική Βουλγαρία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αγροτικές εκτάσεις, αποθήκες και σπίτια πλημμύρισαν στους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου. Στους δε ορεινούς οικισμούς η έντονη χιονόπτωση και η χιονοθύελλα έριξαν δέντρα και προκάλεσαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Την ίδια
ώρα οι ισχυροί πλαγιομετωπικοί άνεμοι οδήγησαν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Βαφέικων έως τον ανισόπεδο κόμβο Ιάσμου.
Χιλιάδες στρέμματα
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έντονες ήταν οι πλημμύρες στην πεδιάδα των Τεναγών, όπως επίσης και στην πεδιάδα του Νέστου, όπου υπήρξε μεγάλη διοχέτευση υδάτων στα αρδευτικά κανάλια με συνέπεια να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μάλιστα, στην Καβάλα έπεσε τόσο νερό που τα δημοτικά κοιμητήρια πλημμύρισαν. Προβλήματα υπήρξαν και σε ορεινούς οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Οι καιρικές περιπέτειες είχαν ξεκινήσει για τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης ήδη από το Σάββατο. Μάλιστα, η έντονη χιονόπτωση στα ορεινά είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να ταλαιπωρηθούν αρκετοί Ελληνες οδηγοί που κινούνταν με τα οχήματά τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Την ίδια ώρα στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Βαθυρρύακος στη Ροδόπη, όταν τα νερά έφτασαν απειλητικά στις εγκαταστάσεις της. Η πρωτοφανής νεροποντή «έπνιξε» επίσης δρόμους, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη. Μάλιστα, πλημμύρισαν εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κομοτηνής και του νοσοκομείου της πόλης.
Να σημειωθεί ότι αλυσίδες χρειάζονταν χθες τα οχήματα που κινούνταν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.


