Τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του, από τον Μάιο του 2013 έως και σήμερα, παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, λίγες ημέρες μετά την επιστολή αγωνίας που απηύθυναν οι εργαζόμενοι του οργανισμού προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους (οι υπάλληλοι κάνουν λόγο για σπατάλες και αδιαφάνεια εκ μέρους της διοίκησης), ο κ. Χατζάκης, έχοντας ολοκληρώσει μόλις το μισό της θητείας του, άνοιξε τα κιτάπια του και έδωσε στοιχεία και αριθμούς για το διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι της κρατικής μας σκηνής. «Είναι πολύ δύσκολο, στη σημερινή εποχή, οι δημόσιοι οργανισμοί να έχουν πλεόνασμα. Κι εμείς τα έχουμε καταφέρει. Παράκλησή μας είναι αυτά τα ταμειακά αποθέματα να παραμείνουν στο Εθνικό» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι στα ταμεία του θεάτρου αυτήν την περίοδο βρίσκονται 3.470.248 ευρώ.
«Είμαστε καθαροί. Δεν χρωστάμε πουθενά» εξήγησε ο κ. Χατζάκης στους δημοσιογράφους, «απαντώντας» έτσι και στους εργαζομένους. Την περασμένη εβδομάδα εκείνοι απέστειλαν επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η διοίκηση του θεάτρου, προκειμένου να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, «θα προχωρήσει στην άντληση πλέον των 1.500.000 ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού». Τι συμβαίνει λοιπόν;
«Είναι λογικό να υπάρχει ανασφάλεια. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν πειράξαμε τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά το αντίθετο. Τα αυξήσαμε» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζάκης.
Στον ενάμιση χρόνο της θητείας του -απομένει άλλο τόσο για την ολοκλήρωσή της- ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε έσοδα ύψους 5.586.010 ευρώ, αφού από τον Μάιο του 2013 έως και σήμερα τις 36 παραγωγές του Εθνικού παρακολούθησαν 432.848 θεατές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη θητεία του το προσωπικό του Εθνικού αυξήθηκε κατά 98%! «Χαιρόμαστε γιατί σε καιρούς κρίσης δίνουμε δουλειά σε πολλούς ανθρώπους» επισήμανε ο κ. Χατζάκης, ο οποίος, με την ευκαιρία της εν λόγω δημοσιογραφικής συγκέντρωσης, ανακοίνωσε και τα επόμενα σχέδια της κρατικής σκηνής. Ανάμεσά τους, η δημιουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου αλλά η επέκταση της λειτουργίας του πολυχώρου Σχολείον της Ειρήνης Παπά. Εκεί θα ετοιμαστεί ένας εκθεσιακός χώρος που θα περιλαμβάνει και κοστούμια του βεστιαρίου του Εθνικού -τα οποία πρόσφατα ανακηρύχθηκαν κινητά μνημεία-, ενώ θα λειτουργήσει και ένα κατάστημα με αντικείμενα. Στόχος των υπευθύνων είναι το καλοκαίρι, στο θεατρικό στέκι της οδού Πειραιώς, να υπάρχει μόνιμα ένας μικρός θίασος που θα υποδέχεται τους τουρίστες οι οποίοι θα καταφθάνουν με τα κρουζιερόπλοια. «Ο θίασος αυτός θα παρουσιάζει στους επισκέπτες ένα χορικό ή κομμάτια από αρχαίες τραγωδίες». Αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη για το θέατρο Rex, ο κ. Χατζάκης δήλωσε ευχαριστημένος που «επιτέλους έφυγαν τα μπουζούκια από εκεί» και η σκηνή περιήλθε στον νόμιμο κάτοχό της, το Εθνικό.
Ακόμη, μίλησε και για το σκεπτικό της συνεργασίας του θεάτρου με τη Βενεζουέλα, εξηγώντας ότι αυτό έγινε διότι «οι λατινόφωνοι πάντα ψηφίζουν στον ΟΗΕ υπέρ της Ελλάδος για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».
«Συγκρούσεις πάντοτε θα υπάρχουν!»
Τι απαντά όμως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για τις συγκρούσεις στις οποίες έχει εμπλακεί κατά καιρούς με τους ηθοποιούς; «Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες», σημείωσε ο κ. Σωτήρης Χατζάκης, «πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μπορούμε να τις ξεπερνούμε. Εξάλλου σε αυτή τη δουλειά κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Θα συγχωρέσουμε, όπως λέμε και στην Κρήτη».
Θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τον Δημήτρη Καρατζά (που σκηνοθέτησε την παράσταση «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε»), από τον οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής ζητά με αγωγή του 300.000 ευρώ, επειδή ο νεαρός σκηνοθέτης έκανε ένα απρεπές σχόλιο στο διαδίκτυο; «Η υπόθεση αυτή με αφορά ως πολίτη και όχι ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ευχαρίστως να το συζητήσουμε, αλλά εκτός θεάτρου» ξεκαθάρισε.
Γιώτα Βαζούρα


