Δασαρχείο, γραφειοκρατία μπλοκάρουν τη συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα της Lamda Development
Από τον
Φώτη Κόλλια
Τα προβλήματα με το Δασαρχείο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, όπως επισημαίνουν όσοι θεωρούν ότι ούτε το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development. Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), αλλά για να νομοθετηθεί θα χρειαστούν μήνες.
Το ΣΟΑ πρέπει τώρα να περάσει από σειρά υπουργείων και αυτά να κάνουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μετά και την έγκριση του ΣτΕ, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση σειράς άλλων ενεργειών, θα υπογραφεί η τελική σύμβαση και θα εισπράξει το Δημόσιο την πρώτη δόση, ύψους 300.000.000 ευρώ.
Διαδικασίες
Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του 2017, αν και η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την υπογραφή τελικής συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου. Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη γραφειοκρατία που απαιτείται ώστε να εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Τεράστιες είναι οι εκκρεμότητες με την αρχαιολογία (είναι γνωστή η απόπειρα ώστε να κηρυχθούν διατηρητέοι έως και οι αεροδιάδρομοι) και τη μεταφορά εκτός έκτασης διάφορων υπηρεσιών, από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ έως την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Εκκρεμεί, επίσης, το θέμα με την αδειοδότηση καζίνου εντός του ακινήτου και την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να κορυφώνεται, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα την προετοιμασία του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές υπογραφές θα πέσουν όταν θα εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα και συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των διάφορων υπηρεσιών εκτός του Ελληνικού.
Εξαιρείται η έκταση της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, η οποία θα εκκενωθεί εντός 10 μηνών από την ημερομηνία μεταβίβασης, και η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία θα παραδοθεί με βάση πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής που θα υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development. Εντός της έκτασης θα παραμείνουν πάντως εγκαταστάσεις των ΑμεΑ, του τραμ κ.λπ.

