Παρασκηνιακή συμφωνία για την παραμονή του ΔΝΤ

Τα γερμανικά media λένε ότι το Ταμείο θα δώσει μόνο 5 δισ. ευρώ

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Παρασκηνιακή συμφωνία για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με εξαιρετικά χαμηλό νέο δάνειο που δεν θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και με μετάθεση για το 2018 της συζήτησης περί μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους έχουν κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Οπως φαίνεται, για άλλη μια φορά η Ελλάδα είναι απλός θεατής των αποφάσεων που λαμβάνουν άλλοι για λογαριασμό της.

Οι δύο «σιδηρές κυρίες» πρόκειται, μάλιστα, να συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο. Την ίδια ημέρα θα επισκεφθεί την Καγκελαρία για να δει ξεχωριστά την κυρία Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέλιξη που δείχνει ξεκάθαρα ότι το θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης κρίνεται στις κουίντες της πολιτικής και όχι στο μεθαυριανό Eurogroup.

Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε χθες η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, «έχουμε σύγκλιση, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο τεχνικά ώστε τη Δευτέρα να μπορεί να ληφθεί τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Die Welt» και ακολούθησε η επιβεβαίωση της πληροφορίας για τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων διά στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

Η συνεισφορά

Στη συνέχεια το περιοδικό «Der Spiegel» μετέδωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει ποσό ύψους έως 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι πόνταραν αρχικά σε δάνειο της τάξεως των 16 δισ. ευρώ από το Ταμείο προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η «δημοκρατία» είχε αναφέρει προ μηνών πως, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα, δεν θα διαθέσει πάνω από 6 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας οφείλει στον διεθνή οργανισμό 13 δισ. ευρώ έως το 2023.
Χθες ο αρμόδιος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν πρέπει να τεθούν πολύ σκληροί όροι στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα