Νέο μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται αυτή την ώρα στην ατζέντα έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας παράλληλα πως επαφίεται στην Ελλάδα να επιλέξει εάν θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε έθεσε ως πρωτεύοντα στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και συνέχισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα, αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να αποδώσει, εάν όλες οι πλευρές την τηρήσουν.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να εξετάσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα». «Στόχος μας τώρα, είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος βοήθειας» έσπευσε να προσθέσει.
Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια περί Grexit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «άπτεται της Ελλάδας η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη».
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν έχει λάβει κάποιο πειστικό επιχείρημα κατά του πλεονάσματος, τονίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Γερμανία πετυχαίνει το πλεόνασμα αυτό μέσω χειραγώγησης του νομίσματος.
Είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας, υπογράμμισε.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως θα συναντηθεί στις 16 Μαρτίου στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, για να προετοιμάσουν τη σύνοδο των G20.
protothema.gr
