Επαναπατρίστηκε τμήμα μαρμάρινου αγωγού που εκλάπη από την Ολυμπία και βρισκόταν στη Γερμανία από το 1930
Από τη
Γιώτα Φλώρου
Στη χώρα μας επέστρεψε στις αρχές του μήνα από τη Γερμανία ένα θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό, το οποίο είχε αποσπαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είχε εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε από Γερμανό πολίτη στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανού που το παρέδωσε, το θραύσμα προερχόταν από την Αρχαία Ολυμπία, πιθανώς και μέσα από το Αρχαίο Στάδιο, και βρισκόταν παράνομα στη Γερμανία, ήδη από τη δεκαετία του 1930. Από μια πρώτη εξέταση του αντικειμένου, για το οποίο ενημερώθηκε και ο διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας Reinhard Senff, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για θραύσμα από μαρμάρινο αγωγό νερού, με τις διαστάσεις του να είναι 0,32×0,18×0,075 μ. Παράλληλα, η άνω επιφάνεια του θραύσματος είναι επεξεργασμένη και στο μέσον της σχηματίζεται αβαθής αύλακα, πλάτους 0,057 μ., για τη ροή του νερού. Επίσης, η ύπαρξη κυκλότερων βαθύνσεων στα δύο άκρα του, πιθανόν για την τοποθέτηση συνδέσμων, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι το θραύσμα είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.
Μεταφορά
Υστερα από συνεννόηση με το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το θραύσμα μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Βερολίνο στην Αθήνα, στις 10 Αυγούστου, συνοδεία υπαλλήλου της πρεσβείας, και από εκεί βρέθηκε την ίδια ημέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου πλέον φυλάσσεται.
Σημειώνεται ότι στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σώζεται τμηματικά ακόμη και σήμερα ένα εξελιγμένο δίκτυο αγωγών, συνήθως από κογχυλιάτη πωρόλιθο, για την ύδρευση και την απορροή των όμβριων υδάτων. Ηδη από την αρχαιότητα, η Αρχαία Ολυμπία είχε καθιερωθεί ως σημαντικό θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ δημιουργήθηκε το πιο ξακουστό ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον Δία, εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας, αποτελώντας ένα από τα πλέον σπουδαία αθλητικά γεγονότα στον κόσμο. Να σημειωθεί ότι οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο έγιναν το 1829 από τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Πελοπόννησο, με επικεφαλής τον στρατηγό N. J. Maison. Τότε αποκαλύφθηκαν μέρος του Ναού του Δία και τμήματα των μετοπών που τον κοσμούσαν.
Η συστηματική έρευνα του ιερού άρχισε το 1875 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και, με διακοπές, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


