Ανεβαίνει ο πολιτικός υδράργυρος στη Γερμανία λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και ενώ μαίνεται η κόντρα με την Τουρκία.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η πλειονότητα των Γερμανών δεν επιθυμεί να ταξιδέψει στην Τουρκία για τουρισμό, ενώ φαίνεται να τάσσεται και υπέρ της καταγγελίας της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αγκυρα για το Προσφυγικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Emnid, συντριπτικό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπερβολικά ανεκτική την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Επί του θέματος, ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» δήλωσε πως, σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν αφήσει άμεσα ελεύθερους τους Γερμανούς κρατουμένους, «θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης».
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην «Bild», στην οποία δήλωσε πως ο Σουλτς είναι ο καλύτερος υποψήφιος για καγκελάριος, καθώς «η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν ασφαλώς να παρουσιάσουν πολλά θετικά, αλλά την Ευρώπη τη διέσπασαν και οι δύο: η μεν με την προσφυγική πολιτική της και ο δε με την οικονομική».
Με το Προσφυγικό να αποτελεί το μείζον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου, η Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτική της στη «Welt», τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώνουν μόνες τους το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη. Αυτή ακριβώς η επιμονή της είναι που έκανε ομάδα υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) να συγκεντρωθούν σε προεκλογική της ομιλία στην κεντρική πλατεία της πόλης Κβέντλινμπουργκ, φωνάζοντας «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Ψεύτρα, ψεύτρα».


