Gourmet γεύσεις από 39 master chef της Κέρκυρας

Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι από τις πιο γνωστές στη χώρα μας. Αυτή την κουζίνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιδιώκουν να διατηρήσουν και να αναδείξουν οι 39 σεφ του νησιού που συγκρότησαν τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, θέτουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της προώθησης των τοπικών προϊόντων, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Ολα ξεκίνησαν από μια ομάδα φίλων. Η λέσχη έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ασχολούμαστε με την επιμόρφωση των μελών μας, συμμετέχουμε σε δραστηριότητες για την προώθηση τοπικών προϊόντων αφιλοκερδώς, επίσης μαγειρεύουμε για εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, φιλανθρωπικών οργανώσεων κ.λπ.» μας λέει ο γραμματέας της κερκυραϊκής Λέσχης Αρχιμαγείρων, καταξιωμένος σεφ και λάτρης της τοπικής κουζίνας, και της Κέρκυρας βεβαίως, Παύλος Σουέρεφ.

Από πέρυσι η λέσχη έθεσε σε λειτουργία και ένα τμήμα υποδομής, στο οποίο «ψήνονται» οι αυριανοί Κερκυραίοι σεφ. «Δίνουμε τις γνώσεις και την ενέργειά μας σε νέους που έχουν τελειώσει σχολές και αγαπούν τη μαγειρική. Μαθαίνουν κοντά μας, για να γίνουν οι διάδοχοί μας» εξηγεί ο σεφ του Louis Corfu Golf. O ίδιος, αν και πτυχιούχος της Βιομηχανικής Πειραιά, εγκατέλειψε τα οικονομικά για να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τη μαγειρική. Ακόμη δεν δίστασε να αφήσει μια καριέρα σεφ στις ΗΠΑ, για να βρεθεί κοντά στην Κέρκυρα.

Πρόσφατα η Λέσχη Αρχιμαγείρων πραγματοποίησε επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο «καλημέρα, Corfu breakfast» για την ελληνική εκδοχή του πρωινού. Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Παύλος Σουέρεφ αναφέρει: «Δείξαμε τι σημαίνει ελληνικό πρωινό. Προβάλαμε κάποια ελληνικά προϊόντα και γεύσεις, που μπορούμε να βάλουμε στο πρωινό, για να αποκτήσει τοπικό χρώμα και άρωμα. Θα σας πω ότι το ελληνικό πρωινό είναι το πιο υγιεινό. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, φρούτα και γνήσιο μέλι είναι μερικά από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει.»

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας αγωνίζεται παντού για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας. Ο συνομιλητής μας θυμάται την παρουσίαση που έγινε στη σχολή μαγειρικής Χατόρι της Ιαπωνίας, κατά την οποία οι Ιάπωνες εντυπωσιάστηκαν από το μαγείρεμα του χταποδιού, σε σημείο που αργότερα διοργάνωσαν αποστολή στο νησί των Φαιάκων για να μάθουν τα μυστικά του συγκεκριμένου είδους.

Ο Παύλος Σουέρεφ θεωρεί πολύ σοβαρή την προσπάθεια Κερκυραίων παραγωγών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και συμπληρώνει ότι ήταν αναγκαία. Η προσπάθεια αυτή εκφράζεται από ένα δίκτυο, με σλόγκαν «η Κέρκυρα παράγει» και 12 μέλη μέχρι τώρα, που φιλοδοξούν να αυξηθούν. Ο ίδιος, αφού σημειώνει ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων στηρίζει όπως μπορεί το δίκτυο τοπικών παραγωγών, μας παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού:

«Υπάρχουν τα τυπικά προϊόντα, όπως το κουμκουάτ σε διάφορες παραλλαγές, σε γλυκό, μαρμελάδα, σε ποτό λικέρ είτε ως προϊόν μαγειρικής. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη νοστιμιά της πάπιας με σάλτσα κουμκουάτ. Ακόμη, η πασίγνωστη τσιτσιμπύρα. Εχουμε όμως και τη μοναδική στην Ελλάδα φρέσκια, ζωντανή μπίρα.

Είναι το κερκυραϊκό νούμπουλο (νοστιμότατο αλλαντικό), από μονάδα που εκτρέφει χοιρινά. Επίσης, το τοπικό μέλι. Μαθαίνουμε ότι ο τσάρος έστελνε καράβι για να προμηθεύεται πρόπολη Κέρκυρας.

Τα προϊόντα αυτά είναι τυποποιημένα και ορισμένα βρίσκονται και εκτός Κέρκυρας.»

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που δίνουν το στίγμα της κερκυραϊκής κουζίνας; Ο βραβευμένος Κερκυραίος σεφ είναι ο καταλληλότερος να μας… μυήσει:

«Τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά. Οπως στην παστιτσάδα, που είναι κοκκινιστό με μπαχαρικά. Η κουζίνα μας είναι επηρεασμένη ιδιαίτερα από τους Βενετσιάνους. Ετσι δίνουμε έμφαση στα μπαχαρικά και τα αρώματα. Αγαπάμε πολύ τα θαλασσινά και την πάστα. Οι γεύσεις μας έχουν το γλυκόξινο, χρησιμοποιούμε πολύ το σκόρδο, όπως στο σοφρίτο. Οι γεύσεις μας είναι πικάντικες. Αναφέρω χαρακτηριστικά το ψάρι μπουρδέτο, μόνο με κοκκινοπίπερο, σε διάφορες εκδοχές, το τσιγαρέλι, που είναι αγριόχορτα της Κέρκυρας τσιγαριστά με κοκκινοπίπερο. Δημιουργούμε όμως και καινούργιες γεύσεις, ας πούμε παντρεύοντας το κουμκουάτ με πουλερικά ή άσπρα κρέατα».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 62 έτη – Αναλυτικός οδηγός...

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και διαφέρουν από Ταμείο σε Ταμείο   Χιλιάδες εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν πριν από...

Πώς μας κοροϊδεύουν με το ελαιόλαδο – Η λεπτομέρεια στις ετικέτες που προδίδει...

Δεν είναι όλα τα ελαιόλαδα που βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυτό που υπόσχονται. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Epicurious, μια μικρή αλλά...

Η Άγκυρα απαντά με 36 ασκήσεις και S-400 στο ελληνικό βέτο!

Με συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και προκαλεί ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Της Κύρας ΑδάμΗ...

Καλύτερα Χωροφύλακες παρά παπάδες

Να μη φοβόμαστε τον νομοταγή πολίτη και να καταστέλλονται με μηδενική ανοχή οι παραβατικοί. Τα όπλα είναι εργαλεία, όπως ένα μαχαίρι. Κόβεις το ψωμί,...

Η Κατερίνα Καινούργιου ανακοίνωσε επίσημα την εγκυμοσύνη της

Η παρουσιάστρια επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι περιμένει το πρώτο της παιδί, ύστερα από μήνες φημών Η ανακοίνωση μέσω Instagram Η Κατερίνα Καινούργιου επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη...

Εγκύκλιος επιβάλλει τώρα εργασιακό 10ωρο με το ζόρι!

Ελάχιστα περιθώρια άρνησης θα έχουν οι εργαζόμενοι, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες επιθυμούν να τους απασχολήσουν έως 10 ώρες την ημέρα, στο πλαίσιο της...

Φίρμα στο YouTube και πρώην μοντέλο ο ρασοφόρος με την βαλίτσα γεμάτη κοκαΐνη...

Τρεις ρασοφόροι είναι μεταξύ των συλληφθέντων της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά σε όλη την επικράτεια.Ο ένας εξ αυτών που συνελήφθη στη Ρόδο με...

Ο αλβανικός ανθελληνισμός επιβραβεύεται από την Ε.Ε.

«Πρωτοφανή πρόοδο» στην πορεία για την ένταξη στην Ε.Ε. έχει κάνει η Αλβανία! Αυτή η διαπίστωση δεν δημοσιεύτηκε σε κάποιο ευτελές, «κίτρινο» έντυπο της...

Η δημόσια εικόνα του ζεύγους Μητσοτάκη

Αν κάτι εξακολουθώ να... θαυμάζω στην οικογένεια Μητσοτάκη, είναι πόσο πολύ έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν διάσπαρτους θύλακες που φτιασιδώνουν τη δημόσια εικόνα τους.Του...

Σαμαράς: «Μόρφωμα Μητσοτάκη η σημερινή Ν.Δ.» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος

Σκληρή κριτική στον Μητσοτάκη, αιχμές για εξωτερική πολιτική και οικονομία, «παράθυρο» για νέο κόμμα Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα ο Αντώνης Σαμαράς,...







Advertisement 3
spot_img

Ροή ειδήσεων





spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ