Ενα μικρό αρχαίο ελληνικό τραγούδι που ταξίδευσε στην Ευρώπη πριν από περίπου 2.000 έτη, έγινε η αφορμή για μία πρωτότυπο εκπαιδευτική δράση στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Ηγουμενίτσας, αφού ανεδείχθη κατόπιν έρευνας του καθηγητού Ελληνικού Πολιτισμού Τιμ Γουίτμαρς (κεντρική φωτό) στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Ο εξέχων καθηγητής το θεωρεί μάλιστα ένα από τα πρώτα παραδείγματα «ροκ» μουσικής! Το τραγούδι ευρέθη σε παπύρους, γκράφιτι και κοσμήματα σε όλη τη Μεσόγειο, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη του διάδοση και τη δημοφιλία του στην αρχαία Ευρώπη. Συνδυάζει ποίηση και μουσική, ενώ χρησίμευε ως μέσο κοινωνικής έκφρασης και επικοινωνίας. Το ποίημα, οι στίχοι του οποίου ευρέθησαν σε κόσμημα-πετράδι σε λαιμό γυναικός σε σαρκοφάγο στη σημερινή Ουγγαρία, ερμηνευόμενο στη νεοελληνική αναφέρει «Λένε,/Τι τους αρέσει/Ας το πουν/ δεν με νοιάζει/Πήγαινε, αγάπα με/Σου κάνει καλό».
Το πετράδι με τους στίχους φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Ακουίνκουμ της Βουδαπέστης. Εμπνευσθέντες από αυτή την ιδέα, οι μαθητές δημιούργησαν ένα πολυτροπικό βίντεο με 20 εικόνες ανά 20 δευτερόλεπτα η καθεμία. Η εκπαιδευτικός Ελενα Καλαμπάκα, η οποία δούλεψε μαζί με τους μικρούς μαθητές, ανέφερε ότι «θέλαμε τα παιδιά να δουν ότι η αρχαία ελληνική σκέψη δεν είναι κάτι μακρινό. Μπορεί να γίνει μια ζωντανή εμπειρία δημιουργίας, διαλόγου και δημοκρατίας μέσα στην τάξη. Να μπουν στην τάξη οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι».
Οπως εξήγησε, η δραστηριότητα ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι μέσα στην τάξη και εξελίχθηκε σε μια πολυεπίπεδη διαθεματική εργασία, που συνέδεσε τη γλώσσα, τη μουσική, τα εικαστικά, την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τη φυσική. Η εργασία φιλοξενείται στο αποθετήριο Φωτόδεντρο I-CREAT της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασεως και ετιμήθη με βράβευση από το υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή της σε σχετική εκπαιδευτική δράση.
Το βίντεο της εργασίας είναι διαθέσιμο στο εκπαιδευτικό αποθετήριο Φωτόδεντρο: https://photodentro.edu.gr/v/item/icreate/8545/2110


