Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, καθώς η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα και την κλιμακούμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Τεχεράνη.
Η Διπλωματική Ατζέντα: Εμπόριο και Ιράν
Παρά την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ επιμένει ότι ο κύριος στόχος της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ παραμένει η οικονομία. Συνοδευόμενος από κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως οι Ίλον Μασκ (Tesla/X), Τιμ Κουκ (Apple) και Τζένσεν Χουάνγκ (Nvidia), ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω «άνοιγμα» της κινεζικής αγοράς.
Ωστόσο, το Ιράν παραμένει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Αν και ο Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τη βοήθεια του Πεκίνου, η Κίνα διατηρεί τη θέση ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο με το Ιράν», λειτουργώντας ως δυνητικός μεσολαβητής ή παράγοντας ανάσχεσης.
Η Στρατιωτική Πραγματικότητα: Το «Όπλο» του Ορμούζ
Η Τεχεράνη, παρά τις επιθέσεις που δέχεται, διατηρεί σημαντικές δυνατότητες πληγμάτων. Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Το Ιράν διατηρεί πρόσβαση σε 30 πυραυλικές βάσεις κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ. Το IRGC (Φρουροί της Επανάστασης) επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στις διελεύσεις, απαιτώντας πλήρη συντονισμό με τις αρχές του, κάτι που πολλοί μεταφράζουν ως «εργαλειοποίηση» της στρατηγικής πλωτής οδού. Το κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο Yuan Hua Hu εντοπίστηκε να διασχίζει τα στενά, μια κίνηση που υπογραμμίζει την ανάγκη του Πεκίνου να διασφαλίσει τη ροή ενέργειας εν μέσω πολέμου.
Η Ρητορική της Σύγκρουσης: «Καλό vs Κακό»
Από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, αναβαθμίζει τη σύγκρουση σε ηθικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «καθοριστική μάχη μεταξύ καλού και κακού». Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για «βαρβαρότητα» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ισχυριζόμενο ότι ο πόλεμος ξεκίνησε ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις (28 Φεβρουαρίου 2026).
Το Κόστος του Πολέμου και η «Επιχείρηση Βαριοπούλα»
Η οικονομική αιμορραγία της σύγκρουσης αρχίζει να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ:Η πρόβλεψη για τη βενζίνη αυξήθηκε στα 3,88 δολάρια το γαλόνι, με τον Τραμπ να εμφανίζεται «ατάραχος», δηλώνοντας προκλητικά: «Δεν σκέφτομαι την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών όταν μιλάω με το Ιράν». Ενώ το Πεντάγωνο καταγράφει άμεσο κόστος 29 δισ. δολαρίων, ειδικοί προειδοποιούν ότι το μακροπρόθεσμο κόστος θα αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Στο τραπέζι βρίσκεται η μετονομασία της σύγκρουσης σε «Επιχείρηση Βαριοπούλα» (Operation Sledgehammer). Αυτή η κίνηση θα επέτρεπε στον Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο, ισχυριζόμενος μια «επανεκκίνηση» του χρονοδιαγράμματος των 60 ημερών για την έγκριση πολεμικών επιχειρήσεων.
Περιφερειακές Εξελίξεις
Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να διεξάγουν μυστικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν.Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά ισραηλινών στρατευμάτων, κρατώντας ανοιχτό το βόρειο μέτωπο. Το Ιράν προχώρησε στην εκτέλεση ατόμου που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ, στέλνοντας μήνυμα εσωτερικής πυγμής.
Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, το Ισραήλ εκφράζει ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να προχωρήσει σε μια «κακή συμφωνία» με το Ιράν κατά την παραμονή του στην Ασία, αφήνοντας εκτός συζήτησης το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
