Η ΕΚΤ ετοιμάζει έγκαιρη και μετρημένη αναπροσαρμογή της πολιτικής της
Η ανάγκη για λήψη μέτρων γίνεται όλο και πιο επιτακτική στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Φάμπιο Πανέτα, να δηλώνει ότι η τράπεζα θα ενεργήσει με γνώμονα τη σκοπιμότητα και τη σταθερότητα. Σκοπός είναι να αποτραπεί η παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.
Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, της οποίας ηγείται, ο κ. Πανέτα επεσήμανε: «Η μελλοντική εικόνα φαίνεται να απαιτεί αναπροσαρμογή της στάσης της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου επίμονων πληθωριστικών εντάσεων». Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι η ευελιξία και η αποφυγή δεσμεύσεων σε μια προκαθορισμένη στρατηγική αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία των μέτρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίασή της στις 10-11 Ιουνίου. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα αξιολογηθεί διεξοδικά ο βαθμός επηρεασμού της οικονομίας από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο κ. Πανέτα εμφανίστηκε συγκρατημένος, τονίζοντας ότι η ομαλοποίηση στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καθυστερήσει, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στο Ιράν. Ανέφερε μάλιστα ότι οι καταναλωτικές προσδοκίες παρουσιάζουν αυξητική τάση, την ώρα που οι επιχειρήσεις δρομολογούν νέες αυξήσεις τιμών, αν και οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις των αγορών διατηρούνται ακόμη ευθυγραμμισμένες με τον επίσημο στόχο του 2%.
