Οι γηγενείς στη Νότιο Αφρική έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της λαθρομετανάστευσης. Εμείς όχι.
Φίλος της στήλης είναι χομπίστας «αφρικανολόγος». Για λόγους που δεν έχει εξηγήσει (ακόμη) επαρκώς παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στην πλούσια ήπειρο με το αφιλόξενα ζεστό κλίμα. Εχθές έστειλε μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο*, οι οποίες δείχνουν πόσο πολύ ενοχλεί την καθημερινότητα των Ζουλού η «εισβολή» (έτσι την αποκαλούν) στη Νότιο Αφρική λαθρομεταναστών από άλλες αφρικανικές χώρες (αλλά και από το Πακιστάν).
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο φίλος και αναγνώστης της «δημοκρατίας» έγραφε: «Αυτοί που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι Ζουλού της περιοχής Κουά Ζουλού (κράτος των Ζουλού) στη Νότιο Αφρική. Τον τελευταίο καιρό προβαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την εκδίωξη από τη Νότιο Αφρική και ιδίως από την περιοχή τους Κουά Ζουλού στο Νατάλ, των λαθρομεταναστών από Νιγηρία, Σομαλία, Ζιμπάμπουε και Μαλάουι. Οι Ζουλού είναι μια από τις 7 (ανήκουσες στην ομοεθνία Μπαντού) εθνότητες οι οποίες συναπαρτίζουν τη Νότιο Αφρική και μαζί με τις εθνότητες Κχόζα (του Μαντέλα) Ντέμπελε, Τσόνγκα και Βένδα κατοικούν κατά βάση στη Νότιο Αφρική, σε αντίθεση με τις εθνότητες Σότο, Σουάζι και Τσουάνα, των οποίων ο μεγαλύτερος πληθυσμός και τα περισσότερα φύλα (φυλές) κατοικούν σε όμορα της Νοτίου Αφρικής ανεξάρτητα κράτη, όπως το Εσουατίνι (παλιά Σουαζιλάνδη) Λεσότο και Μποτσουάνα. Οι Ζουλού διατηρούν τον παραδοσιακό βασιλιά τους τον οποίο προσφωνούν ως ιγκουνιόμα (λιοντάρι) και του οποίου η δυναστεία θεωρείται ότι κρατά από τον Σάκα Ζουλού, ο οποίος είναι η κεντρική μορφή που ενοποίησε και ισχυροποίησε το βασίλειο των Ζουλού τον 19ο αιώνα. Ομως δεν ξεκινά όλη η γενεαλογία αποκλειστικά από τον Σάκα. Υπήρξαν προγενέστεροι αρχηγοί/πρόγονοι.
Η περιοχή τους (Κουά Ζουλού Νατάλ) είναι επαρχία της ενιαίας Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, με περιφερειακή κυβέρνηση, όπως και οι άλλες επαρχίες. Δεν είναι ανεξάρτητο κράτος ούτε εθνοτικά αυτόνομο “κράτος των Ζουλού”. Η παλιά ονομασία/οντότητα Κουά Ζουλού ήταν “μητρική γη”, “πατρίδα” την εποχή του απαρτχάιντ και δεν ισχύει πια ως κράτος. Η σημερινή περιοχή τους (Κουά Ζουλού Νατάλ) έχει επαρχιακές αρμοδιότητες, προσδιορισμένες από το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής».

Είναι εντυπωσιακά και όσα δηλώνουν οι διαδηλωτές και όσα βλέπουμε στις εικόνες. Ζουλού με τις παραδοσιακές στολές τους να συμμετέχουν σε αντιμεταναστευτικές πορείες, βροντοφωνάζοντας συνθήματα για άμεσες, μαζικές απελάσεις και για τους παρανόμους μετανάστες που τους «καταστρέφουν την πατρίδα»!

Στην Ελλάδα, όποιος τολμήσει να ψελλίσει έστω και ένα μικρό… κλάσμα από την επιχειρηματολογία των Ζουλού θα χαρακτηριστεί τουλάχιστον φασίστας. Τελικά, οι Αφρικανοί φίλοι μας έχουν πιο πολύ τσαγανό και κοινή λογική από τους αφοπλισμένους και ευνουχισμένους, ορθοπολιτικούς δυτικούς.


Οι γηγενείς στη Νότιο Αφρική έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της λαθρομετανάστευσης. Εμείς όχι.

*Δείτε μερικά βίντεο στις ακόλουθες διευθύνσεις:
https://www.youtube.com/shorts/c4Akzo8pDno

