«Χρυσός» Τεντόγλου, «χάλκινος» Πετρούνιας

Τεράστιες διακρίσεις στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Από τον Χάρη Δάντση

Ο καλύτερος άλτης στον κόσμο είναι Ελληνας! Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν συγκλονιστικός στον τελικό-θρίλερ του μήκους των Ολυμπιακών Αγώνων και με άλμα στα 8,41 μ. στην έκτη και τελευταία του προσπάθεια πήρε το χρυσό μετάλλιο.

Έτσι, έγινε ο πρώτος, μετά το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα, που κατακτά μετάλλιο στο μήκος, αλλά και ο πρώτος Ελληνας αθλητής του στίβου μετά τον Κώστα Κεντέρη στους Ολυμπιακούς του 2000 που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών. Μάλιστα, το 8,41 μ. του αθλητή του Πομάσκι είναι η καλύτερη επίδοση νικητή στη συγκεκριμένη διοργάνωση από το 2004, ενώ το χρυσό μετάλλιο επιστρέφει στα χέρια Ευρωπαίου αθλητή μετά το 2012.

Ο Χουάν Ετσεβαρία είχε κι αυτός άλμα στα 8,41 μ., αλλά η δεύτερη καλύτερή του επίδοση ήταν χαμηλότερη (8,09 μ.) από του Ελληνα πρωταθλητή (8,15 μ.), κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο. Ο Κουβανός ήταν ιδιαίτερα άτυχος, καθώς λόγω τραυματισμού δεν εκτέλεσε τις δύο τελευταίες προσπάθειές του, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο συμπατριώτης του Μίκελ Μάσο με 8,21 μ.

Ο Τεντόγλου, ο οποίος εμφανίστηκε με μαύρα γυαλιά ηλίου στην παρουσίασή του και έβαλε τη γροθιά του στο έδαφος, όπως οι σούμο στην Ιαπωνία, έδωσε ρεσιτάλ και μετά τον θρίαμβό του. «Δεν περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι. Ήμουν τυχερός σήμερα και άτυχος ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι έπαθα στις πρώτες πέντε προσπάθειες, οι οποίες ήταν πραγματικά χάλια. Δεν μου έβγαινε, σαν να είχα αγχωθεί, ωστόσο στο τέλος έκανα την ίδια επίδοση με τον Κουβανό, ο οποίος ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εμένα στον σημερινό αγώνα.

Νιώθω λίγο κάπως, νίκησα, αλλά νιώθω και λίγο τυχερός» δήλωσε ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά, ο οποίος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε κατακτήσει χρυσό σε ευρωπαϊκό ανοιχτού και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά κλειστού. Πλέον, το μόνο που του λείπει είναι το χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 2022.

Κατάθεση ψυχής και χάλκινο για τον Πετρούνια

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά»! Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέθεσε την ψυχή του στον τελικό των κρίκων και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ένα μόνο βήμα στην έξοδο κατά την ολοκλήρωση του προγράμματός του δεν επέτρεψε στον «άρχοντα των κρίκων» να διατηρήσει τον τίτλο του χρυσού ολυμπιονίκη, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Ρίο, συγκεντρώνοντας 15,200 βαθμούς. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, ο οποίος πήρε 15,500 βαθμούς, και στο δεύτερο ο συμπατριώτης του Χάο Γιόου με 15,300 βαθμούς. Οπως και να έχει, η επιτυχία του Πετρούνια είναι τεράστια, αφού είδε τους κόπους του, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε στον ώμο, να δικαιώνονται.

«Αφιερώνω το μετάλλιο στην Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα, καθώς και στις κόρες μου, τη Σοφία και την Ελένη. Υπάρχει μία γλυκόπικρη γεύση, επειδή μου αρέσει να κερδίζω και δεν μου αρέσει να παίρνω τη 2η ή 3η θέση» ανέφερε ο Πετρούνιας στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε: «Αυτό το μετάλλιο είναι για μένα δικαίωση. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου Βασιλική Μιλλούση, που είναι εδώ μαζί μου, και την ομάδα μου». Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι: «Εννοείται ότι θα τα πούμε στο Παρίσι! Δεν μπορεί να κλείσει η καριέρα μου με 3η θέση, θα κλείσει με 1η θέση!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα