Υπέκλεπταν κωδικούς πιστωτικών καρτών

Μια καλοστημένη απάτη μέσω e-mail

Μια καλοστημένη κομπίνα, που επέτρεπε σε επιτήδειους να ψαρεύουν προσωπικά δεδομένα και κωδικούς πιστωτικών καρτών ανυποψίαστων πολιτών μέσω διαδικτύου, ξεσκέπασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα e-mails της απάτης ενημέρωναν τους παραλήπτες ότι -δήθεν- επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κάποια τραπεζική συναλλαγή σε βάρος τους, την οποία θα μπορούσαν να ακυρώσουν ακολουθώντας συνδέσμους (links) που υποτίθεται ότι θα τους οδηγούσαν στην (ασφαλή) ιστοσελίδα της τράπεζάς τους.

Οι πολίτες που έκαναν το λάθος να ακολουθήσουν τις οδηγίες οδηγούνταν σε ιστότοπους αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phishing sites) και καλούνταν να συμπληρώσουν στοιχεία, όπως το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασής τους στις υπηρεσίες e-banking ή να εισαγάγουν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας τους.

Τους «έγδυναν»

Με αυτήν τη μέθοδο οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων τους και αποκόμιζαν μεγάλο οικονομικό όφελος, αφαιρώντας χρηματικά ποσά από κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ακολουθεί τα διαθέσιμα ψηφιακά ίχνη και να εντοπίζει δύο εταιρίες διαχείρισης – φιλοξενίας (hosting) των ιστοσελίδων της απάτης, με έδρα το εξωτερικό. Για την απάτη ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές ξένων χωρών.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα