«Πλυντήριο» για ρούβλια σε Λονδίνο και Βερολίνο

44 συνολικά τράπεζες των δύο χωρών «ανακύκλωσαν» $740.000.000 στο πλαίσιο απάτης 21 δισ. δολαρίων!

Ρεπορτάζ
Θεανώ Καρούτα 

Σε ακόμα ένα βρόμικο παιχνίδι κράτησαν τον βασικό υποστηρικτικό ρόλο τραπεζικά ιδρύματα της Βρετανίας και της Γερμανίας, που μετατράπηκαν αυτοβούλως σε «πλυντήρια» ρωσικού χρήματος αμφιβόλου προελεύσεως!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αποκάλυψη του «Guardian», 17 βρετανικές και 27 γερμανικές τράπεζες «ανακύκλωσαν» περίπου 740.000.000 δολάρια, τα οποία «ξεπλύθηκαν» στο πλαίσιο απάτης ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια υπόθεση που εμπλέκει περισσότερα από 500 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία ολιγάρχες, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και «κεφάλια» του οργανωμένου εγκλήματος.

Εγκληματική επιχείρηση

Σύμφωνα με έγγραφα του Organized Crime and Corruption Reporting Project, οργανισμός μέσω του οποίου μέσα ενημέρωσης αναφέρουν υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, τουλάχιστον 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ του 2010 και του 2014, στο πλαίσιο μιας τεράστιας εγκληματικής επιχείρησης στην οποία έχει δοθεί το προσωνύμιο «Το παγκόσμιο πλυντήριο»!

Την περίοδο αυτήν, μεγάλες βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts, εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές -επί συνόλου 70.000- ύψους 740.000.000 δολαρίων, ενώ άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική αξία τους ανερχόταν σε 63.000.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο ποσό όλων, όμως, το διαχειρίστηκε η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σύμφωνα με την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Η εν λόγω τράπεζα δέχτηκε με… ανοιχτές αγκάλες στα ταμεία της 27.400.000 δολάρια, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Deutsche Bank με 24.000.000 δολάρια. Συνολικά, στους -ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 63 διαφορετικούς- λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών μπήκαν 66.500.000 δολάρια, προερχόμενα από τις ίδιες εταιρίες, κάτι που μάλλον δεν… ξένισε κανένα τραπεζικό στέλεχος.

Η βρετανική υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος, πάντως, σημείωσε ότι «οι έρευνες που σχετίζονται με τέτοια θέματα είναι πολύπλοκες και δύσκολες», επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, απλά… αλλήθωρη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα