Ελυσαν την «κατάρα» της μεταμόσχευσης

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μετρούν ήδη τέσσερις δεκαετίες ιατρικής πρακτικής και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να λύσουν το βασικό τους πρόβλημα: ότι δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την τάση να απορρίπτει το μόσχευμα ως ξένο σώμα. Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με την εφ’ όρου ζωής καταστολή του ανοσοποιητικού με φαρμακευτική αγωγή. Τι θα γινόταν όμως αν απλά, μια μέρα, ο οργανισμός μας έπαυε να βλέπει τα μοσχεύματα σαν εχθρό;

Την απάντηση δίνουν πρωτοπόροι επιστήμονες από το βρετανικό κολέγιο Κινγκς, οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της μεταμόσχευσης οργάνων. Βρήκαν δηλαδή, όπως ανακοίνωσαν, τον τρόπο να «επαναπρογραμματίσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να βλέπει το μόσχευμα σαν ένα ακόμη όργανο του σώματος! Για να το πετύχουν αυτό ανέμειξαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του δότη και του λήπτη και παρήγαγαν ένα υβρίδιο, το οποίο στη συνέχεια πολλαπλασίασαν σε εκατομμύρια κύτταρα. Σκοπός της θεραπείας είναι να χορηγήσουν τα υβρίδια στον οργανισμό του λήπτη, ώστε αυτά να αναμορφώσουν την «αντίληψή» του εφ’ όρου ζωής.

Μέχρι στιγμής η τεχνική έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα και αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ως το τέλος του έτους. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή τη μέθοδο μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

«Ελπίζουμε ότι αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο στη σχετική έρευνα, που θα σημάνει πως ο λήπτης οργάνων θα είναι πλέον πλήρως ανεκτικός στο μόσχευμα για το υπόλοιπο της ζωής του» λέει ο δρ Πέρβιντερ Σαγκού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος Υγείας του πανεπιστημίου, καθηγητή Ρόμπερτ Λέχλερ, «αυτή η έρευνα είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς τα εμπρός, που μπορεί να οδηγήσει σε δραματική επιστημονική πρόοδο η οποία θα αποτρέψει την απόρριψη των οργάνων και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με μοσχεύματα».

Η ντομάτα πιο ευεργετική όταν είναι μαγειρεμένη

Οι κόκκινες σάλτσες, οι ντοματοχυμοί και κάθε μορφής μαγειρεμένη ντομάτα στην καθημερινή διατροφή ρίχνουν τη χοληστερόλη και την πίεση και προστατεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά τη φαρμακευτική αγωγή με στατίνες. Αυστραλοί επιστήμονες που ερεύνησαν τις ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας εκτιμούν ότι 50 γραμμάρια χυμού ντομάτας σε σάλτσα καθημερινά μπορεί να περιορίσει κατά 10% την «κακή» χοληστερίνη.

Το μυστικό βρίσκεται στο λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και το οποίο απελευθερώνεται καλύτερα στην τριμμένη και μαγειρεμένη ντομάτα. Οι Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από 14 διεθνείς έρευνες για τις ιδιότητες του λυκοπενίου, που έγιναν τα τελευταία 55 χρόνια, δικαιώνοντας τελικά τη μεσογειακή διατροφή, στην οποία η μαγειρεμένη ντομάτα κατέχει περίοπτη θέση.

Σύμφωνα με τη δρα Κάριν Ριντ από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, εκτός από την ντομάτα, λυκοπένιο περιέχουν επίσης το καρπούζι, η παπάγια, το γκρέιπφρουτ, το βερίκοκο και το γκουάβα, αλλά όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα. Η ερευνήτρια εκτιμά ότι τα 25 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου την ημέρα που προσφέρει στον οργανισμό μια μαγειρεμένη σάλτσα ή μια κούπα ντοματοχυμού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με μια μικρή δόση στατινών στη θωράκιση του οργανισμού. Παράλληλα μας γλιτώνουν από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα