Φοβούνται εξέγερση

Αφοπλίζονται οι εθνοφύλακες των νομών της κεντρικής και και δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι παραδίδουν με πόνο ψυχής τα όπλα τους που τους είχε εμπιστευτεί η πατρίδα για δεκαετίες, και ουσιαστικά τα βόρεια σύνορα προς τα Σκόπια και την Αλβανία είναι πλέον απογυμνωμένα στρατιωτικά.

Το θέμα ήρθε χθες στη δημοσιότητα (DefenceNet.gr) και μολονότι επίσημα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε κληθεί να απαντήσει στο τεθέν σχετικό ερώτημα, κάτι τέτοιο δεν είχε πραγματοποιηθεί έως αργά το βράδυ. Το σχετικό ρεπορτάζ σημείωνε ότι η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται γιατί η κυβέρνηση φοβάται ακραίες αντιδράσεις του κόσμου εν όψει των νέων οικονομικών μέτρων που πρόκειται να ληφθούν.

«Η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι συνδέεται με τους φόβους που υπάρχουν για ανεξέλεγκτες ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την οικονομική κρίση, ακόμα και για σχέδια εκτροπής» σημειωνόταν επί λέξει στο ρεπορτάζ.

Κάτι τέτοιο βέβαια στρατιωτικές πηγές του υπουργείου ανεπίσημα το αρνούνταν, υποστηρίζοντας ότι απλά το μέτρο αυτό λαμβάνεται σχεδόν υποχρεωτικώς, αφού, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, μονάδες του Στρατού που για χρόνια έδρευαν στις περιοχές αυτές καταργούνται και διαλύονται, όπως επίσης και τα Τάγματα Εθνοφυλακής, στα οποία ανήκαν οι εθνοφύλακες που αφοπλίζονται.

Πάντως ο αφοπλισμός αυτός γίνεται με απρόσμενα ταχύ ρυθμό και σε πρώτη φάση τουλάχιστον παραδίδονται μόνο τα όπλα και όχι και τα πυρομαχικά του κάθε όπλου που είχαν χρεωθεί και είχαν μαζί τους οι εθνοφύλακες, κάτι που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, καθώς οι αστυνομικές αρχές έρχονται σε προσωπική επικοινωνία με τον κάθε εθνοφύλακα.

Και όλα αυτά βέβαια υλοποιούνται την ίδια ώρα που στα μεν Σκόπια υπάρχει κυβερνητική αστάθεια και επικείμενες εκλογές (5 Ιουνίου), ενώ στην Αλβανία έχει αναβιώσει κατακόρυφα ο αλβανικός εθνικισμός, πιέζοντας αντίστοιχα την κυβέρνηση Μπερίσα στη λήψη ακραίων θέσεων σε βάρος της ελληνικής και των άλλων εθνικών μειονοτήτων.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα